Hva er egentlig typisk norsk?

Kanskje vi alle har en Charter-Svein i oss? spør Sofie Mohn (15).

Nordmenn er ekstra engasjert i spørsmålet om hva som er typisk norsk. Har vi ikke svaret i selve spørsmålet?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

"Det er typisk norsk å være god", "det er typisk norsk å være redd" og "det er typisk norsk å bli påkjørt i et gangfelt". Klasse 4B diskuterer hva som er typisk norsk. De hyler i munnen på hverandre, og klarer ikke å bli enige. Det er så mye å velge mellom, og de finner ikke noe som de har til felles alle sammen. Flere sier at ski er typisk norsk, mens andre mener ostehøvelen er det. Vi nordmenn er nok ekstra engasjert i akkurat dette, men to ting kan jeg slå fast.

Med ski på bena

Jeg har merket at nordmenn har et sterkt forhold til to ting: Ski og charterturer. Først og fremst tror jeg nordmenn synes det er gøy å ha et forhold til ski. Det sies at vi er født med ski på beina, og med alle anleggene og de flinke utøverne vi har i Norge, er det naturlig at vi ønsker å assosieres med det.

Det er typisk norsk å være god", og det er typisk norsk å bli påkjørt i et gangfelt.

Under VM i Holmenkollen var det et hav av mennesker til stede. Ikke overraskende var mange nordmenn, og mange av dem valgte å sove i telt like ved løypene for ikke å gå glipp av et skirenn. Det er i sånne sammenhenger vi tenker at dét er typisk norsk, og at vi må ha vært født med ski på beina.

Charter-Svein

Men det er ikke det eneste vi har et ekstremt godt forhold til. Charterturer til Syden er blitt et varemerke blant nordmenn. Hotellene er fulle av landsmennene våre, og det kryr rett og slett av oss. Du har kanskje også hørt om de som alltid drar til det samme stedet, gjør de samme tingene og til slutt blir bestevenner med andre Syden-frelste nordmenn og menneskene som jobber der.

Jeg mener dette er den humoristiske siden av oss nordmenn. Vi er ikke bare seriøse nordboere som er glad i ski, vi kan også ha det gøy. Det ser vi på TV3s serie Charterfeber . Kanskje vi alle har en Charter-Svein i oss?

Svaret ligger i spørsmålet

Tilbake i klasse 4B er de fortsatt ikke enige. Det er riktignok mye som er typisk norsk, og vi har alle forskjellige meninger om hva det egentlig er. Det er fordi det er så uendelig mange aktiviteter, flotte steder og fine ting i vårt fagre land – og i Syden. Likevel tror jeg tror vi aldri vil kunne forbinde Norge med noe helt konkret.

Det er typisk norsk å være opptatt av hva som er typisk norsk.

Jeg mener nemlig at vi har svaret i spørsmålet om hva som er typisk norsk. Det er typisk norsk å være opptatt av hva som er typisk norsk. Vi får ofte dette spørsmålet, og vi svarer nesten alltid det samme; fjell, lange og dype daler, Kvikklunsj, ski, påskesol og mye annet.

At vi alltid har disse svarene liggende, kommer av at det er så normalt å spørre om det. Vi prøver alltid å finne noe som er typisk for lille Norge, enten det er til en skoleoppgave eller et spørsmål fra en turist. Men sannheten er vel at det som er typisk norsk kommer til å forandre seg med tiden. Og vi kommer aldri til å bli enige om svaret.

Sofie Mohn (15)