SiD

17. mai-tale: Hvor mange 17. mai-feiringer har vi igjen? | Ronja Lorin Brox

  • Ronja Lorin Brox (19)
    Ronja Lorin Brox (19)

Kampen mot klimaendringene må starte for alvor, og som forsamlingen på Eidsvoll 17. mai i 1814 må vi skynde oss til seier, skriver Ronja Lorin Brox (19) i sin 17. mai-tale. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære landskvinner og landsmenn, årets 17. mai-feiring blir ikke optimal for de fleste i landet.

Dessverre blir ikke dette vår siste feiring med avlysninger og restriksjoner heller. For sannheten er at vi står overfor en langt mer alvorlig krise, nemlig klimakrisen.

Vårt storslagne landskap, vandregleden og den notoriske kontrasten mellom årstidene var sentrale emneknagger under nasjonalromantikken.

Naturen var dikterens eminente muse. Begjæret etter å skildre hver tenkelige detalj, fra vindens vesle hvisk til solstrålene som trengte seg inn mellom de høye trærne i skogen, var stort. Vår enestående natur er og har alltid vært en stor del av Norges identitet, så hvorfor blir den ikke vernet om?

Våre idylliske asurblå fjorder står i fare for å ende opp som forsøplede sølepytter. Våre prektige fjell kan rase og bli til grus. Våre nordiske planter som fyller våre enger i skjønn forening og farger landskapet, vil vite bedre enn å breie seg langs vår uverdige overflate.

Ronja Lorin Brox (19) Foto: Privat

Vi omtaler 17. mai som barnas dag, men hvor er oppmerksomheten og respekten for ungdommen de andre dagene i året når vi ofrer barndommen til klimaaktivisme i frykt for en falleferdig fremtid?

Vi blir oppfordret til å ha meninger, men hvor er den samme entusiasmen fra regjeringen når vi brøler om rettferdig behandling av økosystemene?

Til tross for årevis med banale utsagn om viktigheten av bærekraftige tiltak fra regjeringen, har de ennå ikke utøvet en bærekraftig miljøpolitikk som sikrer at planeten vår overlever tidens tann.

Når klimaet ikke er prioritert, betyr det at barna ikke er prioritert. Det svekker fremtidstroen i oss og forsterker naturligvis politikerforakten. Vi har tydeligvis en solskinnsdag-tilpasset regjering. Hvor vil de være når landet er furet og værbitt, mon tro?

Hvilke nytteløse unnskyldninger og ansvarsfraskrivelser vil de komme med når vi er nære vår felles menneskeskapte utløpsdato?

Kjære landskvinner og landsmenn, kampen mot klimaendringene må starte for alvor, og som forsamlingen på Eidsvoll 17. mai i 1814 må vi skynde oss til seier!

Vi kan ikke ha is i magen når kloden brenner opp.


Les også

  1. 17. mai-tale: Min dag feires på sykehjemmet | Christine Ronnfeldt

  2. 17. mai tale: Gratulerer med friheten. Husk å bruke den. | Nima Salimi

  3. 17. mai tale: La barn fortsette å stille spørsmål | Isak Haukland Tornes

13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. 17. mai