SiD

Vi trenger flere modige politikere, ikke mer oljeavhengighet | Nora Selnæs

 • Nora Selnæs (20)
  Nora Selnæs (20)
  Fylkesstyremedlem i Oslo Grønn Ungdom
I 2050 vil verden måtte bruke minst 75–80 prosent fossilfri energi om vi skal unngå de verste klimaendringene. Andelen kull, olje og gass må være så liten som mulig, skriver Nora Selnæs (20) i Grønn Ungdom.

Norges forurensing er også verdens forurensing.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Svar til Kristina Meek Stokke (17), leder i Vestre Aker Unge Høyre sitt innlegg «Regjeringen er en klimaforkjemper!».

Hvis Høyre skal «satse internasjonalt», bør de først overholde avtaler Norge allerede har inngått. Gjennom Parisavtalen har vi forpliktet oss til å kutte utslipp både nasjonalt og globalt.

Miljøpartiet er det eneste partiet i Norge som har og gjennomfører politikk som faktisk er i tråd med behovet for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Hvorfor ikke gå foran som ledestjerne?

Høyre prioriterer ikke det ansvaret. De sier ofte at Norge har ledet en elbilrevolusjon globalt. Men når noen foreslår at radikale klimatiltak, har Norge plutselig veldig begrenset påvirkningskraft internasjonalt.

Les også

LES OGSÅ: Bompengemotstanden er en skam for Norge

Hvis de ikke mener at vi kan gjøre en forskjell, hva er da vitsen med å inngå internasjonale avtaler? Hvis andre land faktisk blir inspirert av oss, hvorfor ikke da gå foran som den grønne ledestjernen Høyre mener vi er?

Det er ingenting «internasjonalt» ved å fortsette å satse på olje. I 2050 vil verden måtte bruke minst 75–80 prosent fossilfri energi om vi skal unngå de verste klimaendringene. Andelen kull, olje og gass må være så liten som mulig. Høyre bør ta en titt på hva verden faktisk trenger og vil etterspørre i fremtiden.

Vi må kutte drastisk

Norges forurensing er også verdens forurensing. Vi bidrar til den totale mengden karbon som slippes ut. Når Høyre snakker om «globale utslippskutt», er det jo nettopp å kutte i andre land vi snakker om. Da bør vi kutte drastisk i Norge også.

Les også

Les innlegget Selnæs svarer på: Regjeringen er en klimaforkjemper!

Å gjøre det som er rett, blir ikke mindre viktig når ingen andre gjør det. Heller det motsatte. At Kina, USA og Russland fortsatt lever i fossiltåken, er ingen unnskyldning for at Norge skal gjøre det. Vi kan påvirke verden, og vi skal gjøre det. Fordi det er det riktige å gjøre.

Verden skal være et godt sted å leve, også i fremtiden. Til det trenger verden modige politikere som tør å tenke nytt og skape nye løsninger – ikke mer oljeavhengighet.


Vil du lese mer om samme tema? Ta en titt på disse:

Les også

 1. Tanzania forbyr plastposer. Hvorfor ikke Norge?

 2. Vi streiker for noe vi ikke tar på alvor selv

 3. Flyskam er sunt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Klimautslipp
 2. Klima
 3. Olje og gass
 4. Grønn Ungdom