Ved å stramme inn røykeloven, tar KrFU hensyn til individet

Vi i KrFU tenker at det ikke er forsvarlig at ikke-røykere skal bli utsatt for passiv røyking, skriver debattanten.

Si ;D-innlegg: Det er ikke en «heksejakt» mot dem som røyker til daglig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det har kommet mange reaksjoner på KrFs forslag til innstramming av røykeloven. I et debattinnlegg 18. april hevder FpU at røyking ikke går utover andre enn bare røykeren selv og at innstrammingen er en måte for KrF å opprettholde en «heksejakt» mot delen av befolkningen som røyker til daglig.

Handler om flere enn deg selv

Passiv røyking er når man puster inn luft med tobakksrøyk. Når jeg står på en holdeplass og røyker, er det innlysende at menneskene og omgivelsene rundt meg får i seg denne røyken, og det er derfor det også handler om å ta hensyn til de ikke-røykerne som er rundt meg. Ikke bare meg selv.

Mer enn 80 prosent av tobakksrøyken er usynlig, og det er påvist at ikke-røykere som blir utsatt for passiv røyking, har en økt risiko for å utvikle lungekreft og hjertesykdommer. Ved å opprettholde den ordinære røykeloven, bidrar man til å øke risikoen for at ikke-røykere får i seg tobakksrøyk og dermed er i større fare for å utvikle slike sykdommer.

Hva er viktigst?

Spesielt er gravide og barn som blir utsatt for passiv røyking, i større fare. Barn kan lettere utvikle astma. Derfor tenker vi i KrFU at det ikke er forsvarlig at ikke-røykere skal bli utsatt for passiv røyking.

Vi mener derfor at det er på sin plass med et røykeforbud de stedene ikke-røykere ikke har mulighet til å gå vekk.

Det handler ikke om å lage en heksejakt og ikke ta hensyn til individet, for det er nettopp det vi gjør ved å stramme inn røykeloven. Vi tar hensyn til individet.

Så kjære FpU, hva er viktigst? At enkeltindivider får bestemme over seg selv eller at folk holder seg friske?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.