Voldtatt? Dette bør du gjøre
Beate Aas, redaktør i Ung.no, forklarer hva voldtekt er og hvor du kan få hjelp.
Lurer du på om det var voldtekt?
Voldtekt er ikke bare grov fysisk vold og overfall fra en fremmed, men også bruk av press, makt og tvang. I tillegg kan det være voldtekt hvis det er trusler som fører til seksuell omgang, for eksempel trusler om å spre rykter. Voldtekt på fest skjer vanligvis mellom ungdom som kjenner hverandre fra før, og det er som regel alkohol eller andre rusmidler med i bildet.
Det er lov å ombestemme seg, også etter at du har startet en seksuell aktivitet. Og den som ikke respekterer den andres nei, begår et overgrep.
All seksuell omgang etter å ha brukt vold eller trusler, rammes av straffeloven. Det samme gjelder seksuell omgang med noen som ikke er i stand til å motsette seg handlingen.
Trenger du råd eller hjelp?
Alarmtelefonen for barn og unge kan nås på 116111, og har egne nettsider: www.116111.no.
Kontakt overgrepsmottaket nærmest deg. Oppsøk overgrepsmottak for legeundersøkelse, uansett om du vil anmelde forholdet eller ikke.
Snakk med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor.
På ung.no kan du stille spørsmål og få svar anonymt. Her er også en oversikt over steder du kan få hjelp.
Usikker på om du vil anmelde?
Ved alvorlige overgrep bør man til legeundersøkelse så raskt som mulig. Vent med å dusje/vaske kroppen, oppbevar alle klær separat i tørre poser. Ved seksuelle overgrep kan det sikres biologiske spor.
Om noen forteller deg at de har vært utsatt for overgrep eller en uønsket seksuell handling, er det viktig å vise støtte og forståelse. Du kan selv kontakte instansene over, om du er usikker på hvordan du best kan hjelpe noen.
Hvorfor bør du anmelde saken?
Det er viktig at saken blir kjent. Både for å få hjelp til å bearbeide overgrepet og for å sikre at overgriper straffes og ikke begår voldtekter igjen.
Følg Aftenposten Si;D på Facebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).