SiD

Terskelen for jødevitser blir lavere

Blant meg og mine venner, bekjente og medelever, så ligger listen for jødevitser, og det som blir sett på som uskyldig humor, lavere og lavere, skriver Elev (18).

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
På lørdag var det én måned siden terroren mot et debattmøte og en synagoge i København. Samtidig har terskelen for å bruke jøde som skjellsord blitt lavere, skriver Elev (18).

Den siste tiden har vi sett en voksende antisemittisme i Europa: Et hat mot jøder, kun fordi de er jøder.

Her i Norge har vi så langt sluppet billig unna, men vi vet det forekommer hetsing av jøder på flere skoler, og at jøder i Norge frykter mer og mer for sin egen sikkerhet. Blant meg og mine venner, bekjente og medelever, så ligger listen for jødevitser, og det som blir sett på som uskyldig humor, lavere og lavere.

Senest på lørdag ble det slengt en kommentar til en venninne om at vinvalget hennes for festen var «helt jøde», og det virket ikke som at noen reagerte på ordvalget.

Hater personen som sa det, jøder? Jeg vet, for jeg kjenner ham, at han ikke gjør det. Det er ikke det eneste eksempelet. Jeg har også personlig slengt ut en jødevits eller to – det er så unødvendig.

Det å bruke jøde som skjellsord, eller slenge jødevitser rundt seg, er ikke bare totalt unødvendig, men det bidrar til å bygge opp et fundament for en stadig voksende antisemittisme.

Det er ikke greit. Vi må tenke oss om, og innse at med Holocaust kun 70 år bak oss og et økende jødehat, er det siste vi trenger en aksept for at jødevitser er innafor på fest.

Er terskelen for jødevitsere blitt lavere? Si din mening i kommentarfeltet!

Følg Aftenposten Si;D påFacebookogTwitter

Les også

  1. Muslimsk ring rundt synagogen

  2. Over 200 personer holdt hender utenfor moské på Grønland

  3. Det er ikke taktikk. Det er ikke et spill, ei heller er det et PR-stunt for muslimer.

Elev (18)