SiD

Smertene vi kvinner har, men ikke snakker om | Gjertrud Nordal

 • Gjertrud Nordal (21)
  Gjertrud Nordal (21)
  Leder, Høyres kvinneforum i Innlandet

Jeg tror sjelden jeg har opplevd å bære på en smittsom sykdom som er mer smertefull enn menssmerter, skriver Gjertrud Nordal (21), leder i Høyres kvinneforum i Innlandet. Foto: NTB scanpix

Vi må snakke mer om mensen. Ikke om blod, bind eller gratis tamponger, men sterke kramper, vondt i ryggen og kvalme.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg gikk på ungdomsskolen, var det ikke noe særlig tabu å snakke om mensen blant jentene ettersom de fleste hadde fått det. Etter hvert kom mensen hver måned, og med det fulgte så store kramper at jeg kastet opp og måtte dra hjem fra skolen.

En ting var å måtte dra hjem fra skolen, men jeg husker enda bedre følelsen jeg satt med etterpå: at jeg kanskje burde tatt meg sammen. Menssmerter er tross alt ikke en sykdom. Likevel er det er ikke uvanlig at jenter får så vondt at det blir hemmende for alt man egentlig skulle gjort. Men det er et problem det er vanskelig å si ifra om.

Skamfullt med mensen

14 prosent av kvinner mellom 20 og 35 år har sykmeldt seg fordi de har menssmerter. Dette tallet er sannsynligvis høyere, skjult bak en unnskyldning om noe annet. Vi vet at mensen er forbundet med skam for altfor mange. Det er et likestillingsproblem at det fremdeles er så vanskelig å snakke om mensen og alt som kommer med. Det er mye viktigere enn subsidierte tamponger og bind.

Hvis man er forkjølet, har feber eller diaré, har man en «gyldig» grunn til å være hjemme fra jobb eller skole. Det er ingen som stiller spørsmål fordi man ofte bærer på noe som er smittsomt, og ikke minst er kjent for alle.

Jeg tror sjelden jeg har opplevd å bære på en smittsom sykdom som er mer smertefull enn menssmerter. Det tror jeg sier litt. Vi må erkjenne menssmerter. Ikke fordi det er en smittsom sykdom, men fordi noen blir så syke av det at de blir sengeliggende.

Gjertrud Nordal (21), leder for Høyres Kvinneforum i Innlandet. Foto: Privat

Hvis alle kunne relatere

Det blir spekulativt å si at det hadde vært enklere å avlyse en avtale eller være hjemme fra jobb på grunn av menssmerter om det hadde vært noe gutter også opplever. Men dessverre tror jeg det er sånn. Det er enklere å vise forståelse når det er noe vi kan relatere til.

Arbeidsgivere, fastleger, kolleger og ikke minst oss selv må erkjenne at menssmerter er smertefullt for mange. Det hjelper ikke med subsidierte bind og tamponger når det ikke er en «gyldig grunn» til å være fraværende på grunn av sterke plager som følge av menstruasjon.

Vi må snakke om mensen fordi det er det mest naturlige i verden. Om vi klarer det, tror jeg også det kan bli lettere å gi menssmerter oppmerksomheten det fortjener.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les også:

 1. Les også

  En liten dose hjemmeskole vil gjøre oss godt

 2. Les også

  Jeg har ikke turt å si noe

 3. Les også

  Per-Willy Amundsens utsagn undergraver våre erfaringer med rasismeLes mer om

 1. Menstruasjon
 2. Ungdom
 3. Barn og unge

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  På helsestasjoner gir de ut kondomer. Hvorfor får man ikke gratis bind?

 2. SID
  Publisert:

  Ingen gutter skal sendes på gangen når jentene lærer om mensen

 3. SID
  Publisert:

  «Hvorfor skal de tro på deg?» Jeg har fått høre den setningen for mange ganger.

 4. SID
  Publisert:

  Smerten ble sittende i kroppen. Og det vokste frem et hat i meg mot hvite mennesker.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Jeg har immunsvikt, men kan ikke skjerme meg fra mine egne barn. Derfor flytter jeg fra familien.

 6. NORGE
  Publisert:

  Barn med Julias lidelse blir sjelden voksne. Etter en reise til Polen lever håpet.