SiD

Skal humor ha et moralsk frikort? | Pål Thrana Jensen

 • Pål Thrana Jensen (21)
  Pål Thrana Jensen (21)
Hvis humor plutselig skulle fått et moralsk frikort, ville grensene for hva som er greit og ikke, blitt veldig mye vagere, skriver Pål Thrana Jensen (21).

Å fremstå ironisk som rasist på riksdekkende radio bidrar til å ufarliggjøre diskriminerende uttrykk.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

12. november skrev Daniel Jensen (16) et Si ;D-innlegg om reaksjonene på en episode av NRK-programmet Radioresepsjonen. I spalten «Flauhetskonkurransen» prøver Tore Sagen å gjøre de andre flaue ved å spille klimafornekter og rasist. Innslaget har fått mye kritikk. Jensen mener derimot at man ikke må ta alt seriøst, og at humor er individuelt.

Jeg er enig i at innslaget ikke burde føre til en heksejakt på Sagen, men jeg er grunnleggende uenig i at hvor lett folk lar seg provosere i dag, er et stort problem.

Overtramp

Det er pressens plikt å sette saker på dagsorden, slik at vi som borgere av demokratiet skal kunne diskutere ulike temaer. Ytringsfriheten er bygget på verdier som fremmer sunn og offentlig debatt. Det er pressens plikt å fremme denne.

Det er klart at Sagen gjorde narr av klimafornektere og rasister, og ikke nødvendigvis uttrykte meninger han selv hadde. Men uavhengig av hvor god eller dårlig humor det var, gikk han direkte mot NRKs egen flerkulturelle ordliste, hvor det står hvilke ord ansatte bør unngå å bruke. Et slikt overtramp burde i aller høyeste grad bli «tatt seriøst».

Pål Thrana Jensen (21).

Moralsk frikort

Humor har en viktig politisk funksjon, nemlig å belyse tabubelagte temaer. Hvis humor plutselig skulle fått et moralsk frikort, ville grensene for hva som er greit og ikke, blitt veldig mye vagere. Å fremstå ironisk som rasist på riksdekkende radio bidrar til å ufarliggjøre diskriminerende uttrykk. Selvfølgelig følte komikeren Jonis Josef og mange andre seg krenket.

Det er uttrykk som man absolutt ikke burde si i det offentlige. Det er ikke noe som helst galt i at Sagen måtte stå til ansvar for sine ytringer.

Les også

Ikke ta alt så seriøst, det er bare humor!

Det er mye snakk om krenkede mennesker i kommentarfelter rundt omkring, men å reagere på det som skjer, er også en del av ytringsfriheten. Vi som borgere av et demokrati skal kunne gjøre opp egne meninger. Å mene at folk «ikke må ta alt så seriøst» derimot, er ikke et produktivt bidrag i det hele tatt. Det er en undervurdering av ytringers verdi.

Alle ytringer er betydningsfulle, bortsett fra dem som ytrer at det beste bare er å holde kjeft.


Her kan du lese mer om debatten:

 1. Les også

  Har ytringsfriheten grenser?

 2. Les også

  Tore Sagen: Skal ikke bruke «N-ordet» igjen

 3. Les også

  Kringkastingsrådet har fått 68 klager på Radioresepsjonen-innslag


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Tore Sagen
 2. NRK
 3. Humor