Mange unge sliter på videregående. Og nå skal de fratas muligheten til å ta opp fag?

Vær så snill og forstå at dette ikke er løsningen, skriver debattanten. Bildet viser en privatisteksamen i Vallhall Arena i Oslo.

Utvalget forstår tydeligvis ikke hvordan skolehverdagen er.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Forrige uke presenterte opptaksutvalget forslag til endringer i opptaktssystemet til høyere utdanning. Mange av forslagene er gode og kan definitivt gjøre opptaket mer rettferdig.

Men særlig ett av forslagene viser at utvalget mangler forståelse av hvordan skolehverdagen til videregående elever er. Forslaget jeg henger meg opp i, er at det ikke lenger skal være mulig å forbedre karakterer sine etter videregående.

Pandemien har satt søkelys på norske ungdommers mentale helse, og det snakkes gang på gang om hvor mange unge som sliter. Når skal dette bli tatt seriøst?

Psykisk helse og håp

Når du begynner på videregående, er det å prioritere noe av det første du lærer. Ofte kan man ha fire vurderinger samme uke. Klarer du å forberede seg like godt til alle vurderingene, bøyer jeg meg i støvet, for det klarer ikke jeg og heller ikke flertallet av vennene mine.

Jeg er blitt fortalt flere ganger at jeg må prioritere noen fag fremfor andre, ellers vil ikke hverdagen bestå av noe annet enn skole. Allerede da synker snittet litt, og jeg får ikke vist mitt fulle potensial. Men litt håp finnes fortsatt fordi jeg kan ta opp faget etter videregående.

Ungdommer er sårbare, og mange av oss blir syke. Oppegående elever med gode karakterer og høye ambisjoner kommer seg plutselig ikke opp av sengen. Heldigvis har mange elever gode støttetilbud på skolen og forståelsesfulle lærere, men det er ikke alltid nok. Karakterene har allerede sunket, og det er ingenting annet man får gjort, enn å ta opp fag etter videregående. På grunn av denne muligheten er ikke håpet for fremtiden helt borte likevel.

Ikke løsningen

Derfor er det så utrolig viktig å involvere videregåendeelever i denne samtalen. Det er tross alt vår fremtid dette handler om.

Å ta fra oss muligheten til å forbedre karakterer etter videregående vil være å ta bort det eneste håpet mange utslitte ungdommer har for å kunne nå målene sine.

Jeg er helt enig i at snittet på mange utdanninger er altfor høye, og jeg takker alle dem som vil gjøre det bedre for oss. Men vær så snill og forstå at dette ikke er løsningen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!