Venstre vil fjerne BSU-ordningen. Da fjerner de også mange unges boligdrøm.

Rentene og skattefradragene som følger med BSU, gjør kontoen gunstig å spare i, noe som for mange er en motivasjon i seg selv, mener debattantene.

BSU-ordningen er det eneste som holder mange unges boligdrøm i live.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Rapporten «Unge på boligmarkedet», utgitt av Statistisk sentralbyrå i 2019, viser at kun 53 prosent av unge i slutten av 20-årene eier egen bolig i Norge. Og andelen er synkende.

For å gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet har man innført BSU (boligsparing for ungdom). I Venstres alternative statsbudsjett ønsker partiet å kutte ut BSU-ordningen. Ved å gjøre dette fyller man mer vann i bolighaienes basseng og drukner de unges boligdrømmer.

Rentene og skattefradraget gjør det gunstig

I NRKs Dagsnytt 18 16. november sa leder i Unge Venstre Ane Breivik at Venstre i stedet ønsker å øke studiestøtten, ettersom de mener det er et mer omfordelende tiltak. Ja, studiestøtten kan med fordel bli høyere, men det vil ikke gjøre det enklere for unge å komme inn på boligmarkedet. Rentene og skattefradragene som følger med BSU, gjør kontoen gunstig å spare på, noe som for mange er en motivasjon i seg selv.

Det er ingen tvil om at det er store problemer med boligmarkedet i Norge i dag. Men å fjerne ordningen som gjør det mulig for unge å spare opp en egenkapital, er å gjøre alt annet enn å hjelpe unge inn på boligmarkedet. I verste fall får det motsatt effekt. De rikeste kan kjøpe enda flere boliger, mens de som faktisk har nytt godt av BSU-ordningen, vil falle utenfor fordi de ikke lenger har mulighet til å spare opp egenkapitalen.

Reguler boligmarkedet

Nyutdannede voksne i slutten av 20-årene kan ha full jobb, god inntekt og fortsatt slite med å komme inn på boligmarkedet. Ved å fjerne BSU-ordningen skyver man byrden for at boligmarkedet ikke fungerer, over på dem som ennå ikke har kommet inn.

Da må man regulere markedet heller enn å fjerne ordningene som skal hjelpe folk å komme inn på boligmarkedet.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!