SiD

Atomkraft kan være løsningen på klimakrisen

 • Enok Mørch Grova (18)
  Enok Mørch Grova (18)
  Styremedlem i Oslo Unge Venstre
Flere land satser på atomkraft. Dette er et atomkraftanlegg i Shidao-bukten i Shandong-provinsen i Kina.

Hvorfor snakker vi ikke mer om det?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I 2018 kom FNs klimapanel med en rapport om hvordan vi kan nå 1,5-gradersmålet. De viste frem ulike scenarioer og måter vi kan nå klimamålene på. I alle scenarioene er atomkraft en viktig faktor for å lykkes. Hvorfor snakkes det da ikke mer om atomkraft?

Negative til atomkraft

Atomkraft er en god måte å utvinne ren energi på. En atomreaktor trenger ikke annet enn brensel for å produsere energi. Den kan produsere strøm døgnet rundt. En atomreaktor har ingen utslipp av klimagasser og er billig i drift. Atomkraft er en av de tryggeste måtene å utvinne energi.

På grunn av Tsjernobylulykken i 1986 møter atomkraft negativitet i store deler av verden. Tall fra Verdens helseorganisasjon viste i 2005 at det til sammen potensielt var 4000 mennesker som kunne ende opp med å dø av strålingen de ble utsatt for etter ulykken.

Enok Mørch Grova (17) er styremedlem i Oslo Unge Venstre.

Til sammenligning dør syv millioner mennesker av luftforurensing hvert år. Tall fra The Lancet viser at kullkraft dreper 330 ganger flere og olje dreper 250 ganger flere mennesker enn atomkraft pr. terrawattime som blir produsert.

Etter ulykken i Fukushima besluttet Tyskland å fase ut sine atomkraftverk. Tyskland erstattet energien fra atomkraftverkene med strøm fra kull, som er en mye skitnere energikilde. Det gjør at veien til å nå 1,5-gradersmålet blir enda lenger.

Satse på forskning

Atomkraft er ikke avhengig av været, noe som vindkraft er. Atomkraftverk er billig å drifte, men dyrt å bygge. Det vil likevel ikke være lønnsomt for Norge å begynne med atomkraft selv, siden vi allerede satser hardt på vann- og vindkraft.

Norge burde derfor bruke ressurser på forskning på atomkraft. Da kan vi bidra til at land som i dag er avhengig av ikke-fornybare energikilder kan gå over til atomkraft.

Verdens energibehov kommer til å øke i fremtiden. Derfor er det viktig å finne miljøvennlige energikilder. Atomkraft er en løsning på klimakrisen.


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Jakob Ingebrigtsen tok sitt andre EM-gull på tre dager

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5