Det er galskap å lete etter mer olje nå

  • Freia Catana Aasdalen (20)
Miljødirektoratet kritiserer regjeringens konsekvensutredning av olje, men de hører ikke etter, skriver Freia Catana Aasdalen (18).

Oljeetterspørselen er på vei nedover.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Høyre er for en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. WWFs rapport om artsutryddelse og DNV GLs rapport om oljens minkende etterspørsel har likevel konkludert følgende: Det er ikke lurt å begynne å konsekvensutrede. Jeg vil si at det er galskap.

Ikke lønnsomt

Vi vet at det setter sårbare økosystemer på spill. Før har de kunnet argumentere med at Norge tjener på oljen. Men ifølge DNV GL vil oljeetterspørselen synke med åtte prosent bare i år. Oljeetterspørselen vil aldri bli så høy igjen som den var i 2019. Hvorfor konsekvensutrede i Lofoten, Vesterålen og Senja når det på ingen måte er lønnsomt?

Freia Catana Aasdalen (20), sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

WWFs nye rapport viser at arter er nærmere utryddelse enn tidligere antatt. Ifølge rapporten er 68 prosent av alle arter utryddet siden 1970. Det er svært dramatisk.

Naturen har verdi

Miljødirektoratet retter ifølge Klassekampen kraftig kritikk mot regjeringens utlysning av nye leteområder til oljeindustrien. De påpeker at «den totale samfunnsøkonomiske lønnsomheten kan tippes i negativ retning».

Naturen i Norge har en stor verdi. Å sette den på spill for en usikker investering i oljeutvinning er korttenkt og risikabel politikk.

Oljenæringen har lenge rettferdiggjort ødeleggelsen av sårbar norsk natur. Og det med den økonomiske vinningen oljen har gitt oss tidligere. Tiden er, og har lenge vært, inne for at Norge faser ut oljeutvinningen.


Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.