Er vi egentlig et likestilt land?

  • Agnes Nordvik (18)
Er Norge så likestilt som vi liker å tro? Agnes Nordvik (18), leder for Arbeiderpartiets likestillingskampanje, tar et oppgjør med likestillingen her til lands.

Spesielt gamle menn blir forbannet når vi prater om å forbedre kvinners rettigheter.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Dette vakre landet er faktisk et av verdens mest likestilte! Den store lederen er fornøyd med tingenes tilstand og er glad i posisjonen sin. Det virker ikke som hun ser noe behov for forbedringer. Men alt er ikke like idyllisk som noen vil ha det til.

I dette landet har nesten én av ti kvinner opplevd voldtekt. Det er fortsatt menn som sitter med mesteparten av makten. Og i yrkene som er dominert av kvinner, er det mange som må jobbe ufrivillig deltid og som dermed ikke er økonomisk fri. Og ikke nok med det: Menn tjener fortsatt mer enn kvinner i dette «likestilte» landet.

Tøffe feminister

Lederen av landet er åpenbart glad i makt. Hun valgte å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp, for selv å bli sittende med makten. Og i en tid hvor kvinners selvbestemmelse er truet i store deler av verden, valgte dette landet å kutte i støtten til organisasjoner som jobber for seksuelle og reproduktive rettigheter.

Agnes Nordvik (18), leder for Arbeiderpartiets likestillingskampanje.

Høres det ut som et lykkelig, likestilt land som tar ansvar?

Heldigvis er det tøffe feminister som prøver å skape forandring i dette landet. Men det er tre hindringer de møter på igjen og igjen.

Troll i kommentarfeltet

Den første hindringen som dukker opp er troll. Trollene kommer opp fra mørket, spesielt sent på kvelden og viser sitt sanne jeg i kommentarfeltene. Det er nemlig mange gamle menn (ja, det er hovedsakelig menn) som blir forbannet når vi snakker om spesielt å jobbe for å bedre jenters rettigheter. Det virker som trollene i kommentarfeltene tar det som et angrep på dem selv. De nekter å forstå at likestilling er til alles beste.

Den andre hindringen er regjeringen i landet. Ja, for den sier jo at de er opptatt av likestilling. Men hva gjør de egentlig? Likestillingen i dette landet er blitt satt i revers. Og det virker ikke som partiene som styrer landet, har lyst å finne løsninger.

Den tredje hindringen er alle som sier «men vi er jo allerede likestilt». Selv om de kanskje ikke selv merker urettferdighet på kroppen, betyr ikke det at det ikke finnes. Vi har fortsatt mange kamper igjen å kjempe i dette landet! For ikke å snakke om i resten av verden.

Bedre samfunn for alle

Om ett år er det stortingsvalg i dette landet. Og vi er mange som gleder oss, skal jeg si deg! For det er et parti som alltid har gått i front i likestillingskampen og som
fortsatt gjør det. Det er partiet som fikk gjennom selvbestemt abort og innførte fedrekvoten som bidrar til mer likestilling i hjemmet og arbeidslivet. Som har tatt kampen for gratis kjernetid i barnehagen, som vil avskaffe kontantstøtten og ha kjønnskvotering.

Partiet som kjemper for faste, hele stillinger, pensjon fra første krone og lik lønn for likt arbeid. Og som fikk gjennom tiårets likestillingsfremskritt: endringene i bioteknologiloven! Du vet kanskje hvilket parti jeg tenker på? Det stemmer, det er Arbeiderpartiet. Og når Arbeiderpartiet kommer i regjering i dette landet, skal vi kjempe likestillingskampen hver eneste dag.

Jeg gleder meg til vi kan si snipp, snapp, snute, for nå har det vært nok eventyr. Vi trenger ny kurs, ny ledelse og handling. Dette er ikke viktig bare for kvinner. Mer likestilling betyr et bedre samfunn for alle!


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.