Læreren ba oss beskrive kjønnene. Da innså jeg hvordan gamle myter fortsatt undertrykker jenter.

Hadde den tabellen vi lagde på skolen, vært en vekt, ville den vært skjev i guttenes favør, skriver Maja (15).

Si ;D-innlegg: Vi har fått oss til å tro at jenter baksnakker og er falske, mens gutter er reale og ærlige.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det er en helt vanlig samfunnsfagstime, og vi tar opp bøkene. «I dag skal vi ha om kjønnsroller,» sier læreren. «Vi skal lage en tabell, en side for jenter og en for gutter. Hva mener dere er typisk for hvert av kjønnene?»

Lærerens hensikt her var nok å skape debatt, og det fikk i hvert fall meg til å tenke over de rollene vi tillegger hverandre.

På guttesiden kommer det ord som «barnslige», «tøffer seg for hverandre» og «direkte». På jentesiden er det ord som «falske», «indirekte» og «baksnakkende» – som om gutter ikke baksnakker. Hadde den tabellen vi lagde på skolen vært en vekt, ville den vært skjev i guttenes favør.

Amerikanske filmklisjeer opprettholder fordommene

Hvem er det som har gitt oss ideen om at jenter er falske og baksnakker mer enn gutter?

Når folk sier at jenter er falske, refererer de ofte til de amerikanske filmklisjeene, der de mest populære jentene later som at de liker mobbeofferet, men egentlig bare ønsker kontroll over personen.

Dette er ikke et gyldig argument å bruke mot et helt kjønn!

I jobb eller skolesituasjoner er det vel dessuten ikke noe galt i å prøve å være vennlige mot hverandre, selv om man ikke liker hverandre? Er det virkelig bedre å si direkte: «Jeg liker deg ikke» og «stikk av», i skolesammenhenger der man skal prøve å få til et samarbeid?

En annen ting jeg ofte legger merke til, er hvordan gutter alltid blir fremstilt som reale, mer ærlige og med et bedre moralsk kompass enn jenter. Når man skal beskrive jenter, kommer det ofte negative ord opp, som for eksempel løgnaktig, falsk og svak.

Man kan ikke tillate seg å generalisere så utrolig mange mennesker

Hvorfor kaller vi gutter direkte og ikke aggressive, truende og konfliktsøkende?

På tide å bli kvitt de gamle, undertrykkende mytene

Nå sier ikke jeg at det er rimelig å kalle gutter aggressive, truende og konfliktsøkende, men jeg mener et det er like lite rimelig å kalle jenter løgnaktige, falske og svake. Hvis vi først skal kategorisere, hvorfor sier vi ikke heller at jenter er diplomatiske, sosiale og løsningsorienterte?

La meg bare si dette klart, én gang for alle: Gutter baksnakker minst like mye som jenter, og ifølge min erfaring baksnakker faktisk gutter mye mer, men det er bare de guttene jeg kjenner.

De kan ikke være min fasit på hvordan alle andre gutter er, og sånn skal det være med jenter også.

Vi er så mange forskjellige individer, og selv om ikke alle er helt forskjellige heller, kan man ikke tillate seg å generalisere så utrolig mange mennesker.

Gamle myter som er skapt for å undertrykke jenter, er det på tide å bli kvitt. Såpass må vi da klare!


Her er mer å lese på i diskusjonen om kjønnsforskjeller og betydningen av dem:


Trenger unge i dag kvinnedag og feminisme?

Tre unge jenter diskuterer kvinnedagen. Sofia Nesrine Srour (21) er troende muslim og feminist - i hijab. Ikke alle mener det lar seg kombinere. Dessuten utfordrer vi gjestene i ulike paroletekster og spør: Hadde du stilt deg bak denne?

Hør den med ett klikk her:


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her