Norge – staten som kjemper for å svekke barns rettigheter | Karoline Steen Nylander

For barn er det skadelig å bli fengslet, skriver Karoline Steen Nylander. Bildet viser utlendingsinternatet Trandum.

Si ;D-innlegg: Regjeringens barnefiendtlige politikk er avslørt.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Aftenposten fortalte søndag kveld historien om hvordan Norge i forkant av FNs toppmøte om flyktninger, jobbet for å forhandle vekk en forpliktelse om aldri å fengsle barn.

Dette har sjokkert mange og sørget for høye rop blant barnerettighetsaktivister.

Hvorfor har dette, en kort setning i et FN-dokument, egentlig så mye å si? Hvorfor reagerer vi så voldsomt over denne saken?

Grunnen er enkel. Barn har rettigheter som Norge har forpliktet seg til alltid å kjempe for. Historien om arbeidet i FN vitner om at norske politikere jobber aktivt for det motsatte.

Barn i et norsk fengsel

I Norge er det ikke lov å fengsle barn før de er 15 år. Likevel har [84 barn i ulike aldersgrupper vært stengt inne i år.

Alle disse har vært offer for en umenneskelig behandling fordi de har søkt beskyttelse i Norge og fått avslag på søknaden.

Ett av stedene dette skjer er Trandum. Dette er et «utlendingsinternat» som ligger ved Oslo Lufthavn. Her stenges hvert år flere hundre mennesker inne før de skal returneres til landet de opprinnelig kommer fra.

Les også

Slik jobbet Norge for å endre FN-teksten og unngå forpliktelser om aldri å fengsle barn

De blir stengt inne uten å ha gjort noe annet enn å søke om beskyttelse. Barna som er blitt plassert på Trandum er blitt fengslet uten å ha brutt loven.

Barns beste

Se for deg å bli vekket om natten. Fra sengen ser du en politibil utenfor vinduet. Utenfor døren til rommet hører du stemmer.

Karoline Steen Nylander.



Plutselig kommer flere politimenn inn på rommet og forteller at du har mindre enn en time på å pakke sammen alle tingene dine før du skal dra og aldri mer komme tilbake.

Søsknene dine gråter, foreldrene dine ser redde ut.

Derfra kjører du i politibil i mørket til et stort bygg. Du får ikke forlate bygget, du får ikke kontakte vennene dine, du får ikke gå utenfor gjerdene på gårdsplassen. Slik kan det føles å bli fengslet på Trandum.

Det blir ofte brukt som begrunnelse at denne måten er for barnets beste, og at Regjeringen derfor ikke bryter Barnekonvensjonen. Vel, Regjeringen tar grundig feil.

Les også

Sylvi Listhaug: Trandum er helt nødvendig

Å bli fengslet i en tilstand hvor du er redd, bekymret og ikke aner hva som skjer er aldri bra. For barn er dette skadelig, og det bryter dermed med Grunnlovens paragraf 104 om barnets beste.

Norge liker å fengsle asylbarn

Norges praksis med å fengsle barn som søker beskyttelse, har vært sterkt kritisert av blant annet FN i lang tid. Likevel fortsetter praksisen.

Man skulle nesten tro at Norge liker å fengsle barn som allerede har opplevd krig og konflikt store deler av livet.

Les også

Barn holdt innesperret 18 og 24 døgn bak piggtrådgjerdene på Trandum - politiets hovedregel er maks 24 timer

De samme signalene sendes når Norge aktivt jobber for å fjerne forpliktelser for seg selv og alle andre medlemsland i FN, slik at det skal være lettere å fortsette en praksis med fengsling av barn.

Å bli fengslet i en tilstand hvor du er redd, er aldri bra. For barn er dette skadelig

Erna Solberg, statsminister i en av verdens beste land for barn, sa til Aftenposten at hun ikke synes dette er et steg tilbake for barns rettigheter. Hun tar grundig feil.

Regjeringen kan prøve å skjule seg bak andre utfordringer og hensyn så mye de vil, men de er avslørt i den barnefiendtlige politikken.

Å fengsle barn er nemlig i strid med artikkel 2, 3, 6, 11, 12, 13, 22 og 37 i barnekonvensjonen. Og når barns rettigheter brytes, da tar jeg det personlig.


Si ;D har egen podkast om og med ungdom

– Det som er med klima, er at alle må ta et tak, sier Live Nelvik. Hun har lagt om livsstilen for å bli en miljøengel – det kan du også gjøre.

Med seg har hun Sunniva Dahl (16), som er vegetarianer, kjøper brukte klær, og er medlem i Natur og Ungdom.

  • Hør gratis med ett klikk her: