Landet som forsvinner i havet

Siden 1993 har havet steget 5 mm hvert år i Tuvalu. Det høres kanskje ikke mye ut, men fordi det høyeste punktet på øya er like høyt som to fotballmål oppå hverandre, ligger mesteparten av landet allerede og skvupler i havoverflaten, skriver en bekymret Håvard Aagesen (23) fra klimatoppmøtet i Peru.

Håvard Aagesen (23) deltar på klimatoppmøtet i Peru. Han mener FN må lytte til de små øystatene som kan forsvinne fra verdenskartene på grunn av klimaendringer.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Under klimaforhandlingene i Lima snakker man ofte om de fattige landene som én gruppe, som om de har like interesser og problemer. Det er ikke helt presist, noen land kjemper bokstavelig talt for sin egen eksistens. Et av av disse er øylandet Tuvalu.

To fotballbaner oppå hverandre

Siden 1993 har havet steget 5 mm hvert år i Tuvalu. Det høres kanskje ikke mye ut, men fordi det høyeste punktet på øya er like høyt som to fotballmål oppå hverandre, ligger mesteparten av landet allerede og skvulper i havoverflaten.

5 mm hvert år blir raskt mange centimeter, og ikke minst gjør havnivåstigningen at bølger og tidevann går mye lengre inn enn før.

Da er det kanskje ikke rart at klimaforhandlingenes mest bekymrede forhandler kommer fra Tuvalu.

Hva med Bangladesh sine 158 millioner?

Mange land kan tilpasse seg et høyere havnivå, men Tuvalus forhandlingsleder, Ian Fry, vet at tilpasning bare kan hjelpe Tuvalu på kort sikt. Hans mål er å stoppe grunnen til at havet er i ferd med å senke landet hans. Han kjemper for at alle verdens land skal slutte å forurense atmosfæren.

“Heldigvis” bor det bare 10 000 mennesker på Tuvalu, så hvis landet må evakueres finnes det steder å flykte.

Verre er det med de 158 millioner menneskene som bor i Bangladesh, landet som stort sett ligger mindre enn 12 meter over havet. Blir store deler av Bangladesh sin befolkning nødt til å flytte på grunn av havstigning, er det vanskelig å finne et sted de lett kan flykte til.

Bangladeshere bor nemlig allerede trangt — landet er under halvparten så stort som Norge.

FN er en prateklubb

Alliansen av små øystater kjemper for sin egen eksistens. Derfor er denne gruppen land som regel de mest ambisiøse og de som virkelig presser på for at man skal komme til en enighet.

FN er en stor prateklubb som ofte bruker mye tid på å snakke om hvordan man skal bli enige, ikke hva man skal bli enige om.

For de mest sårbare landene haster det å bli enige, og det haster å bli enige om noe som faktisk gir landet deres en sjanse til å overleve.

Land vil forsvinne fra kartet

Øystatenes kritiske situasjon viser hvor alvorlig klimaproblemet er. Dersom vi ikke klarer å kutte i utslippene av klimagasser, vil land forsvinne fra kartet.

Samtidig viser øystatenes situasjon hvor sammensatt klimaproblemet er. Andre fattige land fokuserer mer på støtte til å tilpasse seg et endret klima, enn utslippskutt.

Klimaendringene er allerede i gang, og både utslippskutt i rike land og støtte til tilpasning er avgjørende for verdens fattigste. Begge deler er fullt mulig å få til.

Du kan følge de norske ungdomsdelegatene på klimatoppmøtet via ukentlige blogginlegg på Si ;D.

Les tidligere innlegg her:

Les også

Ta oljeplattformene ut av ørene og lytt til Afrika!

Les også

Det er ikke bare på klimatoppmøtet det gjelder 

Les også

Klare for klima i Lima

Håvard Aagesen (23)