SiD

Hashtagen din kan redde liv | Vilde Edvardsen

  • Vilde Edvardsen (16)
Saudiarabiske Raif Badawi ble dømt til tusen piskeslag for å ha blogget om kvinners rettigheter. Protester i blant annet Norge gjorde at han ikke fikk mer enn femti. Her fra en demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

Si ;D-innlegg: Konsekvensene kommer vi i Norge aldri til å føle på, likevel har jeg valgt å engasjere meg. Her er hvorfor du også bør gjøre det.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Samvittighetsfanger er mennesker som sitter i fengsel for å ha brukt sine fundamentale rettigheter. Når mennesker blir undertrykket av sin egen stat, er det vårt ansvar å fortsette deres kamp.

Saudi-Arabia er et eksempel på et land hvor menneskerettigheter er bortimot ikkeeksisterende.

Konsekvensene av det kommer vi i Norge aldri til å føle på, likevel har jeg valgt å engasjere meg. Her er hvorfor du også bør gjøre det.

Valgfaget internasjonalt samarbeid har lært meg mye om menneskerettigheter og samvittighetsfanger, bl.a. saudiarabiske Raif Badawi. Han ble i 2014 dømt til tusen piskeslag og ti år i fengsel for å ha opprettet en blogg hvor ville han debattere kvinners rettigheter og bruke ytringsfriheten sin.

Ved at mange gjør litt, kan vi forbedre uskyldige samvittighetsfangers hverdag, skriver Vilde Edvardsen.

Badawi er dessverre bare en av mange samvittighetsfanger. Ingen i Saudi-Arabia kan hjelpe dem, uten selv å bli straffet.

Men da Badawi fikk de første femti piskeslagene sine i 2015, gikk folk fra hele verden i protest. Det førte til mye negativ oppmerksomhet mot den saudiarabiske regjeringen.

Etter det har ikke Badawi fått flere piskeslag. Det er en sterk indikasjon på at engasjement hjelper.

Ved at mange gjør litt, kan vi forbedre uskyldige samvittighetsfangers hverdag. Det er ikke så vanskelig å bidra. Du blir ikke bedt om å ringe saudiarabiske myndigheter personlig.

Alt du trenger å gjøre, er å skrive under på en kampanje, dele et innlegg på facebook eller bruke en hashtag på instagram.

Litt er bedre enn ingenting, og det hjelper mye mer enn du tror. Samvittighetsfangene har kjempet for menneskerettighetene, nå er det vår tur til å gjøre det samme.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Menneskerettigheter
  3. Saudi-Arabia