SiD

Vi må ha politikk som tar hensyn til at russetiden er kommet for å bli | Oda Røhme Sivertsen

  • Oda Røhme Sivertsen (18)
    AU-medlem, Oslo Unge Høyre
Det var i 1979 at Arbeiderpartiet bestemte seg for å flytte eksamen til rett etter russetiden med et håp om å dempe russetiden. Det er tydelig nå at det ikke gikk som planlagt, skriver Oda Røhme Sivertsen (18).

Si ;D-innlegg: Flytting av eksamensperioden trenger ikke være så vanskelig som mange skal ha det til å være.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I et leserinnlegg i Si ;D 25. mai påstår Olaf Alexander Styrmoe at eksamen før russetiden er uansvarlig politikk fra Unge Høyre og simpel ungdomspopulisme. Som både russ selv og medlem av samme ungdomsparti har jeg en annen oppfatning av saken.

Eksamensperioden har ikke alltid vært etter russetiden. Det var i 1979 at Arbeiderpartiet bestemte seg for å flytte eksamen til rett etter russetiden med et håp om å dempe russetiden. Det er tydelig nå at det ikke gikk som planlagt. Russetiden har kommet for å bli – la oss ha politikk som innser det!

Legg godviljen til

Utviklingen av norske elevers resultater går som ønsket. Det er færre som dropper ut, fraværet stuper og vi scorer bedre og bedre på PISA-undersøkelsene. Da synes jeg det er på tide å ha et skolesystem som kan legge litt mer godvilje til for at elevene har best mulig forutsetninger under eksamensperioden.

Naturligvis skal ikke skoleløpet legge opp til fyll og festing uten like heller, og det er en selvfølge at også russen må samarbeide for å få til en god løsning.

Men en flytting av eksamensperioden trenger ikke å være så vanskelig som mange skal ha det til å være. En mulig løsning kan være å intensivere starten av året, flytte standpunktskaraktersetting til etter russetiden og flytte skriftlig eksamen til før russetiden.

Handler ikke om fyll eller ungdomspopulisme

Unge Høyre er ungdomspartiet som kjemper for frihet under ansvar. For å få frihet må vi elever også ta ansvar for handlingene våre.

Men ble ikke vi elever frarøvet friheten til å feire skolegangen uten å ødelegge vitnemålet i 1979?

Er det ikke ansvar vi elever viser gjennom iherdig jobbing i 13 år? Og blir det ikke direkte uansvarlig av oss ungdomspolitikere å kjempe imot en liten reversering som kan gjøre tusener av avgangselevers fremtid lysere?

Eksamen før russetiden handler ikke om mer fyll eller ungdomspopulisme. Det handler om å legge skoleløpet litt mer til rette for elevenes beste.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Eksamen
  3. Russetid
  4. Russen
  5. Skole og utdanning