SiD

Kjære fremtidige meg: Det er bare døde fisker som følger strømmen | Liva Kornelie Vibran

 • Liva Kornelie Vibran (18)

Hvor enn du sitter hen nå i verden: Jeg håper virkelig at du har fulgt drømmene dine, skriver Liva (18). Foto: Samantha cheah / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Jeg håper du har vært tro mot deg selv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Man blir alltid påvirket av andre, uansett hvor mye man prøver å unngå det. Vi er mennesker og flokkdyr. Vi ønsker å stå sammen og følge strømmen. Men, her kan du tenke på det som pappa sa: «Det er bare døde fisker som følger strømmen». Og du er ikke en død fisk, er du vel?

Folk er ikke til å stole på

Mennesker manipulerer alltid, enten det er bevisst eller ubevisst. Folk er ikke til å stole på. Tvil heller, vær usikker. Det går ikke an å være sikker på noe, for det er ikke mulig å være sikker i en verden som ingen fortsatt har funnet helt ut av. Det er bedre å stole på tvilen, slik en av favorittfilosofene dine sier: René Descartes.

Ikke glem filosofen som bor inni deg

Jeg vil derfor minne deg på at du aldri må glemme filosofene som inspirerer deg i dag. Blant annet Sokrates, Platon, Aristoteles, René Descartes, Michel Foucault, Friedrich Nietzsche, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Voltaire, John Locke, Hans Gadamer og ikke minst, deg selv også.

For det er viktig å ikke glemme filosofen som bor inni deg. Det er så fantastisk å tenke og fundere over livets mening og eksistens, selv om det tar mye opp av hjernen din. Lov meg at du fortsatt funderer over meningen med livet, og den konstruerte virkeligheten vi lever i.

Men, det er ikke bare filosofene som inspirerer 18 år gamle deg. Det er også forfatterne og dikterne som har hjulpet deg med å skaffe en egen stemme. For eksempel, Sigbjørn Obstfelder, Amalie Skram, Camilla Collett, Henrik Ibsen, Rolf Jacobsen, Sigrid Undset og Ludvig Holberg. Så om du har lagt drømmen om å bli forfatter, på hyllen: Hva feiler det deg? Ta deg sammen!

Følg drømmene dine

Så hvor enn du sitter hen nå i verden: Jeg håper virkelig at du har fulgt drømmene dine. At du fortsatt filosoferer om det uforklarlige. At du skriver til du får vondt i hodet.

Grunnen for at jeg valgte å skrive dette til deg, er fordi jeg bare er atten år én gang i livet. I hvert fall ut ifra det jeg husker, for det kan jo hende at vi blir gjenfødt? Men uansett: Derfor velger jeg å skrive dette til deg, sånn at du kan huske tilbake på en tid som var deg kjær.

Livet varer ikke evig. Du har fått en gave. Ta den til deg med åpne armer.

Jeg håper på alt vel. Alt godt i ondskap og kjærlighet. Kos deg med livet, kjære venn.

På gjensyn.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Filosofi
 3. Videregående skole

Si ;D

 1. SID
  Publisert:

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID
  Publisert:

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID
  Publisert:

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID
  Publisert:

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID
  Publisert:

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID
  Publisert:

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om