SiD

Hitlers hund het Blondi. Det hjelper ikke meg noe særlig

  • Jente (15)
Stadig flere unge sliter psykisk på grunn av stort press, manglende informasjon og tabuer rundt ikke å ha det bra. Vi vil lære!

Si ;D-innlegg: Ser dere ikke at dagens undervisning er med på å gjøre psykisk sykdom mer tabu?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Psykisk helse. Googler man det, får man ca. 6.300.000 treff. Spør man 100 forskjellige mennesker hva det er, får man 100 forskjellige svar. Spør man en norsklærer, får man en lang monolog om kjente forfatteres helse og hvordan det påvirket deres litteratur. Og spør man psykologen sin? Vel, da er det muligens allerede litt sent.

Spør man derimot en lærebok i skolen! Da bør man vel få et godt formulert svar?
Nei. Dagens skolebøker mener det er mer relevant å kunne kongerekken 200 år tilbake enn å vite hva depresjon, angst og andre usynlige sykdommer er.

Det er viktigere å kunne livshistorien til Hitlers hund Blondi enn å vite hvordan sykdommene kan oppstå og hvordan man eventuelt kan komme seg ut av det. Og det er ikke det at vi ikke er interessert!

Stadig flere unge sliter psykisk på grunn av stort press, manglende informasjon og tabuer rundt ikke å ha det bra. Vi vil lære!

Bortkastet tid hos BUP?

I 8. klasse hadde vi besøk av en dame som fortalte at man skulle være glad i seg selv uansett om man kledde seg annerledes, og da gikk livet bra!

Her jeg står med en tristhet som aldri helt går over, panikkanfall som kommer susende når de føler for det, en kaloriklokke i hodet som aldri tar fri og hvite merker opp armene mine.

Er løsningen bare å være glad i meg selv? Skjønner! Lurer på hvorfor jeg har kastet bort tid hos BUP.

Vanskelig ikke å stresse

I 9. klasse hadde noen en presentasjon om anoreksi i mat og helse. Skolen har faktisk aldri gjort oss oppmerksom på at det finnes flere spiseforstyrrelser enn det.

Dette året var også første gang vi hadde ordentlig seksualundervisning, med unntak av 5. klasseundervisningen om de ytre kjønnsleppene og penisen.

I 10. klasse har vi hatt et helt kapittel om mat, kalorier og karbohydrater, uten å lære om de negative sidene ved å henge seg opp i dem.

Vi blir fortalt at vi ikke skal stresse, men med standpunktkarakterer og videregående hengende over oss er det vanskelig å gjøre annet!

Ungdom trenger mer

Politikere, lærere og alle andre som kan påvirke. Ser dere ikke at ungdommen trenger mer? Ser dere ikke at dagens undervisning er med på å gjøre psykisk sykdom mer tabu?

Vi lærer at rusmidler og selvskading er dumt og farlig, men blir ikke fortalt om grunnene til at folk ruser seg, skader seg selv eller har andre utvendige symptomer på at noe er galt inni. Ser dere ikke at det bare fører til at terskelen for å be om hjelp stiger?

Og det er ikke det at vi ikke får hjelp! For det får vi, etter at vi har tatt 20 runder med oss selv og til slutt spurt om det. Lærere er også flinke til å plukke oss opp og tilpasse undervisning. Men da er det ofte for sent. Vi sliter.

Kjære skolesystem. Dere kjører ikke over oss, det skal dere ha! Derimot rygger dere oss ganske grundig ned. Det er på tide å se fremover.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D