SiD

Livredd for julenissen? Slik kan du bli kvitt santafobien

 • Amalie Lereng
  Amalie Lereng
  Si ;D-ansvarlig
– Nissen er ikke så skremmende for de fleste voksne, men vi må huske at barn ikke har titalls hyggelige juler å tenke tilbake på, sier psykolog Aksel Inge Sinding.

Noen er så redde for nissen at de utvikler santafobi. Fobien er vanligst blant barn, men også voksne sliter med nisseskrekk.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Når man tenker over det, er det ganske mange ting med julenissen som kan være skremmende. En stor, mystisk mann med skjegg som vet når du er snill, slem, våken og sover, sier Si ;D-psykolog Aksel Inge Sinding.

Han har behandlet barn og ungdommer med julenissefobi.

Julenissefobi er, som navnet tilsier, sterk angst for julenissen. Fobien er relativt sjelden og mest utbredt blant barn og unge mellom to og syv år.

Det finnes ingen tall på hvor mange som har fobien, men ifølge Sinding vokser de fleste den av seg når de blir eldre.

– Men noen få tar fobien med seg inn i voksenlivet, fordi de aldri har fått rettet opp i frykten. Da fortsetter de å unngå julenissen mer og mer, slik at han blir skumlere og skumlere. Det er slik de fleste fobier utvikler seg, sier Sinding.

Mistenker du at du har santafobi? Lenger nede på siden kan du lese et typisk behandlingsforløp.

Unngår nissen

Fobier skiller seg fra vanlig frykt på den måten at frykten er mer intens, og den går vesentlig utover hvordan du fungerer i hverdagen.

 • Hør mer om julenissefobi i podkast - gratis med ett klikk her:

For eksempel er det helt normalt å være redd for slanger, men dersom du unngår å lese avisen i tilfelle det er bilde av en slange der, har det gått over til å bli en fobi.

Når man er rammet av santafobi, kan ukene før jul derfor være krevende og vanskelige.

– For eksempel kan man begynne å se vekk når man ser en julenisse, eller styre unna kjøpesentre, fester og avslutninger i julen. Det kan bli ganske ubehagelig, sier Sinding.

Les også

Are Kalvø: Velkommen til regjeringas julebord

Den gode nyheten er at santafobien, eller julenissefobien, kan behandles. Ifølge Sinding kan de fleste fobier forsvinne gjennom tre til åtte timers terapi.

– Når man tenker over det, er det ganske mange ting med julenissen som kan være skremmende.

Det aller første steget er da å kartlegge hvorfor man er redd. Er det et minne som har brent seg fast? En ubehagelig opplevelse som barn?

– Nå setter jeg det litt på spissen, men om du er et pliktoppfyllende barn, kan det være skummelt å høre at det finnes en mann som vet alt om deg. Ikke minst kan det være skummelt å tenke på at han kan komme inn i huset ditt når du sover. Slike ting er det lett for barn å plukke opp, sier Sinding.

I Norge holder julenissen til i Drøbak. Disse brevene har strømmet inn fra hele verden.

Tvinger barna

Flere med julenissefobi har også hatt en opplevelse av at grensene deres er blitt tråkket over i møtet med en nisse.

–– Noen foreldre har veldig gode minner fra barndommen og ønsker at barna skal ha det samme. Så selv om barna er livredde, kan noen foreldre tvinge dem til å sitte på nissens fang eller til å gi ham en klem. Det er jo ikke nødvendigvis negativt å pushe litt, men om barnet er veldig redd for nissen, kan slike ting oppleves som veldig invaderende - og dermed forsterke frykten. For noen kan altså dette gå over til å bli en slags fobi.

– Det er litt rart, dette med å hilse på nissen. For det er jo motsatt signal av det man ellers gir som foreldre: At man skal passe seg for fremmende mennesker, særlig dem med skjegg, sier Sinding med et smil.

Han understreker at noen menneskers frykt for nissen ikke nødvendigvis handler om julenissefrykt alene.

Noen kan også være redde for å bli skremt, mens andre rett og slett er redde for masker.

– Det er naturlig å være redde for ting som ser fremmed ut, som nesten er menneskelig, men likevel ikke helt - slik som nissen, sier Sinding.

Les også

Jakob (20) er livredd for bananer. Kan han bli kvitt fobien? Vi behandler ham på lufta!

Han drar blant annet frem den kjente psykiateren Sigmund Freud, som snakket om det Unheimliche: Det som ligner litt på et ekte menneske, men ikke helt. Porselensdukker eller klovner (en vanligere fobi) er andre eksempler på slike unheimliche vesener.

Typisk behandling av santafobi - steg for steg

* Aller først må man prøve å finne ut hvor frykten kommer fra.

* Deretter må man validere frykten: Du må forstå at det var naturlig at du var redd.

* Så begynner du gradvis å utsette deg for det du frykter. I starten er det kanskje skummelt å se bilder eller film av nissen. Man kan se for seg en pyramide, der bilder av nissen er det laveste steget, mens toppen er å sitte på nissens fang.

* Når du føler deg komfortabel nok, kan du for eksempel be noen du kjenner, om å ta på seg nissemaske- eller utstyr foran deg. Dette er vanlig praksis i terapirommet hos psykolog.

* Underveis i prosessen kan du kanskje også stå noen meter unna nissen sammen med enn venn eller et familiemedlem, snakke litt, for så å bevege deg nærmere.

* Om du er familie eller venn med noen med fobi, pass på ikke å si at «dette er ikke noe å være redd for». Da invaliderer du personens følelser. Si heller: «Ja, jeg skjønner at du er redd, kanskje vi skal prøve å...».

* Fortsett å fjerne tryggheten gradvis, som eksemplene over. Til slutt kan du kanskje være i nærheten av nissen eller sitte på fanget hans.

* Dette kalles eksponeringsterapi: Når man har unngått noe lenge, starter automatisk angstresponsen i kroppen når man blir eksponert for det. Men om man gradvis blir eksponert for frykten, samtidig som man lærer at det ikke skjer noe galt, vil dette svekke angstresponsen.

Kilde: Aksel Inge Sinding

I denne podkasten forteller Sinding mer om santafobi:

 • Hør gratis med ett klikk her:

Anbefalt lesestoff om tematikken:

Les også

 1. Jakob (20) er livredd for bananer. Kan han bli kvitt fobien?

 2. Hun fikk fobi mot bryllup

 3. Adam, Eva og julenissen har noe felles

 4. Julenissen vil omsider følge regelverket for flytrafikk

Les mer om

 1. Julenissen
 2. Jul
 3. Psykologi