SiD

Du kan bekjempe barnearbeid

  • Plan Norges Ungdomspanel
  • Juniorrådgiver
Hvis hvert enkelt menneske i Norge hjalp ett eneste barn ut av utnyttelsen, ville fem millioner færre barn jobbet som barnearbeidere, skriver Sunniva Nerbøberg (15), juniorrådgiver for Plan Norges ungdomspanel. Bildet viser en ung jente som jobber på en klesfabrikk i Bangladesh.
Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I dag er den internasjonale dagen mot barnearbeid. Bryr vi oss? Eller har vi kommet til et punkt der vi ikke orker å bekymre oss, fordi det virker som en dråpe i havet. Vi vet jo ikke engang hva vi kan gjøre for å hjelpe denne ene dråpen.

Hver eneste dråpe er ett barn

Det vi må huske på er at hver dråpe er et barn, og at den ene dråpen derfor er viktig. Hvis hvert enkelt menneske i Norge hjalp ett eneste barn ut av utnyttelsen, ville fem millioner færre barn jobbet som barnearbeidere.

Med den innstillingen blir det mye enklere å hjelpe, selv om det fortsatt er rundt 195 millioner barn igjen

Forskjell på barnearbeid og barn som arbeider

Det er forskjell på barnearbeid og barn som arbeider. Barn som arbeider blir ikke barnearbeidere før det går utover deres utdanning og fritid. At et barn arbeider for å hjelpe til med å forsørge familien er i seg selv ikke galt.

Det er når barn blir utnyttet at vi trenger en dag som setter søkelyset på barnearbeid.

Vær kritisk og still spørsmål

Hvordan kan vi forhindre barnearbeid uten å hindre barn i å arbeide? Det er vanskelig. For selv om bananene du kjøper i butikken er plukket av barn, betyr det ikke at disse barna har vært ofre for barnearbeid.

Jeg vil oppfordre folk til å stille spørsmål og være kritiske til det som blir fortalt. Undersøk, finn og kjøp varer som er fri for misbruk av barn som arbeidskraft.

Les også

  1. Etisk banan

  2. Gå for ekte vare!

  3. Jeg skal ikke shoppe i 2015. Blir du med?

Sunniva Nerbøberg(15)

Les mer om

  1. Barn og unge
  2. Forbrukerspørsmål
  3. Barnearbeid