SiD

Går du ikke på vgs. nå, vet du ikke hvordan det er

Når elever ved den videregående skolen i dag velger å droppe ut, ligger det såpass alvorlige grunner bak at det ikke bare er å skjerpe seg, mener Ragnhild Yndestad (18).

Si ;D-innlegg: Ved å uttale deg så nedlatende om sutrete ungdommer, sier du indirekte at du er bedre enn oss.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I slutten av november 2015 sto jeg frem i Bergensavisen som en av dem som ikke lenger klarte skolepresset. Dette står jeg for. Jeg har fått mange takkemeldinger fra andre elever samt lærere ved den videregående skolen som er glade for at flere har stått frem og vist samfunnet hvor ille dette presset er blitt.

Selv valgte jeg å droppe ut av videregående og heller ta fagene som privatist. Dette er valg jeg fortsatt står for.

Uttaler seg nedlatende

Én ting har begynt å irritere meg: Alle elevene som er ferdig med videregående, men som absolutt må uttale seg om presset her på en ytterst nedlatende måte.

Kort oppsummert skrives det: "Elevene på videregående i dag må slutte å sutre. Hvis videregående er så vanskelig, kommer universitet til å ta knekken på dere."

Slike finnes det utallige av. Felles er at de bygger på egne erfaringer fra da de selv gikk på videregående.

Men har det aldri slått dere at videregående har forandret seg, og at det er derfor ungdom, lærere og helsesøstre protesterer, og mediene har valgt å fokusere på dette akkurat nå?

Det er ikke slik at majoriteten av elever ved den videregående skolen plutselig fikk et innfall om at de ville ha en lettere skolehverdag. Det bygger på et voksende press, som nå er blitt så kraftig at det ikke er snakk om å gjøre skolehverdagen lettere, men å gjøre den mulig.

Dette presset har nådd et klimaks dere var så heldige aldri å få oppleve, men som vi må leve med hver dag.

Svake sutreunger

Så til deg, som av uvisse grunner skal engasjere deg så sterkt at du skriver et innlegg om et press som ikke gjelder deg. Tror du at du har mer erfaring enn vi som er elever på den videregående skolen i dag, eller helsesøstre og lærere?

Nei, det tror jeg ikke. Men jeg tror du har lyst til å føle deg litt ekstra ovenpå.

Ved å uttale deg så respektløs tråkker du på personer som allerede har det helt forferdelig.

Ved å uttale deg så nedlatende om sutrete ungdommer, sier du indirekte at du er bedre. Du klarte jo videregående, du syntes det var lett, og nå er du på et eller annet universitet eller høyskole. Det er stress, men du klarer det. Nå må vi skjerpe oss her, svake sutreungene.

Tenker du overhodet over hvor ødeleggende disse ordene dine kan være?

Folk er syke

Presset har økt siden du gikk her, til det helsefarlige. Folk er blitt syke. Når elever ved den videregående skolen i dag velger å droppe ut, ligger det såpass alvorlige grunner bak at det ikke bare er å skjerpe seg.

Ved å uttale deg så respektløs tråkker du på personer som allerede har det helt forferdelig. Ved å love at om de synes videregående er vanskelig, så klarer de ikke universitetet, knekker du motivasjonen til mange. Bare for at du skal føle deg litt ekstra bedre med deg selv.

Med dette ber jeg dere holde kjeft og konsentrere dere om forholdene ved deres egne universiteter og høyskoler

I dag er det karakterpress, skjønnhetspress, pengepress og mobbing, radikalisert til det umulige. Selv om videregående egentlig er valgfritt, er det noe alle må gjennom om de ønsker en skikkelig jobb, og dette innebærer fag som kan være kjedelige for noen.

Det sier seg selv at disse fagene ikke akkurat styrker motivasjonen. Universiteter og høyskoler er derimot ikke like nødvendig, og her velges felt man har interesse for.

Samtidig er også folkene mer modne, som gir mindre mobbing og press. Hvordan forholdene var da akkurat du gikk på videregående, er ikke relevant. Det er nå presset er, ikke for to eller ti år siden.

Med dette ber jeg dere holde kjeft og konsentrere dere om forholdene ved deres egne universiteter og høyskoler, ikke bruke tiden deres på å spekulere rundt hva som skjer på videregående.

PS: Si ;D har fått sin egen podcast! For å abbonere, trenger du bare å søke på «Si ;D» i din podcast-app!

Hør første episode her:


Skal vi tro det vi leser på Si ;D, er videregående skole en slagmark i dag:

Skolen ligner et kommunistisk samfunn, skriver Odin Besseby (15):

Les også

En eneveldig rektor, tøylede lærere og et skinndemokrati av et elevråd

Benedicte Nicoline Hansen (18):

Les også

Vi er Generasjon Nervevrak

Andrea L. (20) står på den andre siden:

Les også

Knekker dere på videregående, vil universitet eller høyskolen suge livet ut av dere

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Ragnhild Yndestad (18)