SiD

Mor fra Etiopia. Far fra Portugal og Mosambik. Født i Etiopia. Vokst opp i Portugal, Frankrike og Norge.

  • Si ;D-redaksjonen
    Si ;D-redaksjonen

Noen ignorer at Tatian Coelho (21) er flytende i norsk og snakker engelsk til henne.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land og områder svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Tatian Coelho

Alder: 21

Bosted: Bærum, men studerer i London for øyeblikket

Bakgrunn: Far med portugisisk/mosambikisk bakgrunn, mor med etiopisk bakgrunn

Hei! Hvem er du?

Hei på deg! Mitt navn er Tatian Coelho. Jeg er opprinnelig fra Etiopia, men er oppvokst i Portugal og Frankrike. Så flyttet jeg til Norge da jeg var rundt ti år, men akkurat nå er jeg i London og studerer psykologi.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

Folk lurer alltid på hvor du egentlig er fra, og de blir overrasket og fascinerte over den «eksotiske» blandingen jeg har. Mange av de jeg møter er misunnelig fordi jeg har reist og opplevd mye, og ikke minst sier de at jeg er så heldig og har en multikulturell familie.

Hva er det mest utfordrende?

Det mest utfordrende må være når noen er indirekte rasistiske. For noen blir jeg usynlig når de ser hudfargen min, allerede før de har snakket med meg.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

Det er vanskelig. Man har lyst til å holde fast ved norsk kultur og tradisjon, men samtidig må man gi plass og godta at verden bare blir mindre og mindre.

Når føler du deg mest norsk?

Det må nok være når det er 17. mai! Jeg har feiret 17. mai to år nå i London, og det er en fantastisk følelse å se norske flagg og bunader.

Minst?

Når noen begynner å snakke engelsk til meg selv om jeg snakker flytende norsk tilbake, og ignorer helt at jeg faktisk snakker norsk. Det er som om de ikke gidder å prøve engang, men da er det bare å si «neivel» og gå videre med dagen min.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

Helt ærlig så synes jeg det alltid er koselig å få spørsmål om bakgrunnen min, men det er kun hvis de faktisk er interesserte i hvor jeg er fra og hvor mange språk jeg snakker.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

Vær nysgjerrig og spør i vei! Men ikke gjør det vanskeligere enn det er. For litt siden spurte en gutt meg: Så jeg ser at du ikke er hvit, men du er norsk, så hvor kommer du fra?». Det er som den scenen fra Mean Girls hvor Karen spør: «So if you’re from Africa, why are you white?».

Hvilket forhold har du til jul?

Jeg elsker jul! Jeg er den personen som kjøper julegenser, julekopp, julepysjamas og synger julesanger fra og med 1. desember. Jeg ble enda mer glad i juletider da jeg flyttet til Norge hvor det faktisk snør. Jeg var ti og flyttet fra Portugal, hvor det er 15 varmegrader hver jul, og så snø for første gang. Veldig magisk.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

Selv er jeg ikke veldig religiøs av meg, men den tanken tror jeg mange har gått bort fra. Jeg synes det er viktig å formidle i skoletiden at jul er en fin anledning for familien å samles, og ikke minst være bevisst og sette pris på det man har. Vi er for opptatt av hva vi ikke har. Den nyeste Iphonen, den fine jakken eller den fine vesken.

Hva skal du gjør i julen i år?

I år skal jeg tilbake til Norge for å feire julen med familien min! Det er alltid så koselig å komme tilbake til Norge rundt juletider, når julestemningen er på plass og alle stresser seg gjennom julegavelisten. Ikke minst så får jeg drukket julebrus, noe som ikke finnes her i London.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

  1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

  2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater

  3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god, sa nordmannen


Forresten – fikk du med deg at vi spurte psykologen hva det betyr at Skam-Even er manisk?

Svaret kan du høre i podkasten vår:

Les mer om

  1. Julekalender 2016
  2. Jul
  3. Ungdom