SiD

Vår største frykt er fulle voksne i påsken

 • Jente (13)

Foreldre merker ikke at de endrer seg på samme måten som barn gjør. Plutselig er de mer høylytte, krangler kan bli overdrevne, de blir søvnige og helt utilgjengelige, skriver jente (13). Hun ber alle foreldre roe ned på drikkingen i påsken. Heiko Junge/NTB Scanpix

La være å drikke alkohol når du er sammen med barn.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Alle barn blir litt utrygge av å se foreldre drikke alkohol. På skolen lærer barn om hva alkohol gjør med kroppen. Vi kjenner derfor til konsekvensene.

Voksne tar seg ofte et glass på lørdagskvelden, kanskje til og med to. Barn er oppmerksomme og vet hvordan foreldrene oppfører seg. Så fort mamma ler litt høyere eller pappa snakker med litt mørkere stemme, blir barn utrygge.

Selvfølgelig er barn forskjellige, og de har forskjellige grenser, men det finnes ikke barn som ikke føler det litt på seg når foreldrene drikker.

Et par glass er nok

Foreldre merker ikke at de endrer seg på samme måten som barn gjør. Plutselig er de mer høylytte, krangler kan bli overdrevne, de blir søvnige og helt utilgjengelige. De kan også vise seksuelle følelser overfor hverandre.

Dette kan skje med noen etter bare ett glass rødvin eller én øl. Barns største frykt, når det kommer til alkohol, er at foreldrene skal bli fulle.

Hvis et barn ser en av foreldrene sine fulle, mister barnet masse tillit til den foresatte på sekundet. Det kan skje på fest, i juletider eller i ferier.

Spesielt viktig nå

Barn holder følelser inne når det kommer til alkohol. Det finnes ikke barn som er under 16 år som vil at foreldre skal drikke i nærheten av dem. Hvis du vil ha et godt forhold med barnet ditt, dropper du alkoholen på unødvendige tidspunkt.

Selvfølgelig er det lov å ta seg ett glass på julaften, men det trenger ikke være en vane å drikke hver helg. Vis hensyn til barnet ditt.

Dette er spesielt viktig i disse tider. Barn og unge må tilbringe mye tid med familien nå i påsken. Foreldre må lære seg at alkohol kan være gøy med venner, men med barn er det bare ødeleggende.


Les også:

Les også

Arbeidsgivere trenger din flerkulturelle bakgrunn

Les også

Verden rundt har ungdom byttet ut studier og fester med kampen mot smitte og død

Les også

Et koronadikt: Å våkne hangover i isolasjon


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innan tre dagar. Dersom du ynskjer å vere anonym, må du oppgi dette tydeleg i mailen. Her kan du lese meir om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Alkohol
 2. Barn
 3. Oppvekst
 4. Pappa
 5. Øl
 6. Frykt
 7. Kropp

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Er det greit å bli brisen foran barn?

 2. SID

  Frustrert over at foreldrene dine ikke godtar homofili eller det å ha kjærester? Jeg har noen råd.

 3. SID

  Barn med skoleflinke foreldre får en bedre skolegang

 4. VITEN

  En gåtefull alkoholpreken: Bør vordende fedre egentlig unngå alkohol?

 5. SID

  Det er ingen grunner til at vi skal bli nektet jobb

 6. SID

  Jeg vil ikke nekte lærerne å gi lekser