SiD

Vi diskuterer prioriteringene våre hver dag | Tone Tveøy Strøm-Gundersen

 • Tone Tveøy Strøm-Gundersen
  Tone Tveøy Strøm-Gundersen
  Nyhetsredaktør i Aftenposten
Bildet er tatt fra distriktet Buzi i Mosambik.

Synkloner og naturkatastrofer har fortsatt medienes oppmerksomhet, men det kan forsvinne i den gigantiske strømmen av informasjon.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hvorfor hører vi ikke mer om syklonen Idai i mediene, spør Frøya Fossberg i et Si ;D-innlegg 6. mai.

Syklonen tok livet av svært mange mennesker i Mosambik, Malawi og Zimbabwe. Er ikke mediene interessert? Forstår ikke mediene konsekvensene for regionen når sykdomsutbrudd sprer seg som følge av orkanen?

Det er gode spørsmål som fortjener jevnlig diskusjon.

Må velge

I Aftenposten er det korte svaret at vi rapporterer om naturkatastrofer fordi det er en del av oppdraget vårt ut til leserne. De har en forventning om at vi melder om hendelser med store konsekvenser.

Men de betaler også abonnement på Aftenposten for å få en dypere innsikt i utvalgte temaer. Det krever at vår redaksjon må velge hva vi velger å gå inn i og gi dybdekunnskap om. Noen ganger, men ikke alltid, er det store naturkatastrofer.

Dersom vi velger å rapportere om det på en vanlig måte, kommer nyheten inn i den helt usedvanlig store strømmen av saker som kjemper om lesernes oppmerksomhet. Det gjelder ikke bare Aftenpostens nyhetsstrøm, men mengden informasjon som kommer i sosiale medier, i ulike nyhetskanaler og på forskjellige plattformer.

Konsekvensen av dette skal ikke nødvendigvis bli at vi velger bort å rapportere om en orkan i et fattig land. Men vi må være veldig oppmerksom på hvordan vi gjør det for at den skal bli lest og mottatt av mange.

Tone Tveøy Strøm-Gundersen er nyhetsredaktør i Aftenposten.

Viktig med diskusjon

Selv om vi har meldt nyheten om orkanen Idai, valgte vi ikke å gå dypere inn i den. Det er ikke fordi vi ikke bryr oss om Afrika eller om folk som dør, men rett og slett fordi vi hver dag velger et fåtall saker vi lager journalistikk om.

Vi har heller ingen korrespondent i Afrika, og vi vet at det er litt utfordrende å gå inn i og rapportere om konsekvensene her fra Akersgata.

Men vi har hver dag en diskusjon om prioriteringene våre i Aftenposten, og vi er takknemlige for at flere vil delta i dem.

Les også

 1. Syklon raserte havneby i Mosambik. 1000 fryktes omkommet.

 2. Norge øker støtten til innsats etter syklonen Idai

 3. WHO advarer mot kolerakatastrofe i Mosambik etter syklonen Idai


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Journalistikk
 3. Mosambik
 4. Malawi
 5. Zimbabwe