SiD

Vil TV-lisensen bestå?

NRKs programprofil har endret seg de siste årene. Er det begynnelsen på slutten for en lisensfinansiert allmennkringkaster?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

NRK er fremdeles kultur- og informasjonsformidleren vi kjenner fra 60-tallet, men utvikles stadig mot mer underholdning. Hvor vil det ende? spør Katinka Oulie Rosbach (21). Larsen, Håkon Mosvold

Frp ønsker å selge NRK og avvikle lisensen. Dette var valgløftet deres under valgkampen i 2013, men i kampen for lisensavvikling har de ingen partier på sin side.

Fra seriøs til underholdende aktør

Fra fjernsynets opprinnelse i Norge på 60-tallet er det norske folk blitt kjent med NRK som en seriøs kultur— og informasjonsformidler, med brede og smale programmer. I konkurranse med TV2 på 90-tallet klarte NRK å klamre seg til posisjonen sin og beholde lisensen, men profilen ble stadig mer underholdningspreget og NRK satset mer på sport, enn kultur og undervisning.

Konsekvensene er stadig mindre seriøs nyhetsformidling.

Dessverre ser vi i dag at stadig mer av de informative programmene beveger seg mot en retning av infotainment – underholdningspreget informasjon. Konsekvensene er stadig mindre seriøs nyhetsformidling.

To mulige utfall

Det er to mulige utfall. Det første er finansiering gjennom statsbudsjettet. Det positive er at folk da betaler på grunnlag av hva man betaler i skatt – altså inntektsbasert. Det negative er at NRK må kjempe mot andre viktige poster i statsbudsjettet, som skole og helse. I tillegg endres NRKs journalistiske frihet.

Det andre, kanskje minst aktuelle utfallet, er at NRK kan reklamefinansieres helt eller delvis. Fordelen er at betalingen skjer gjennom reklamepauser. Ulempen er reklamepausen i seg selv, og at NRKs målgruppe og innhold kan bli endret ut ifra hvilke reklamegrupper som slippes til. Om NRK går vekk fra sitt brede og unike innhold, vil dette gå imot deres rolle som allmennkringkaster. Det ville også påvirke konkurrentene, og kan føre til dårligere kvalitet på produktene.

Blir aldri fornøyd

Etter at TV2 overtok OL-ilden, herjet kritikken om reklame under OL. Det er tydelig at folk aldri blir helt enige – eller fornøyd. På Facebook er noen både medlem av grupper mot lisens, og grupper som ønsker OL tilbake til NRK – uten reklame.

NRK er fremdeles den kultur- og informasjonsformidleren med brede og smale programmer vi kjenner fra 60-tallet, men utvikles stadig mot mer underholdning. Hvor vil det ende? NRK har laget en langtidsstrategi som skal fortelle hva NRK skal gjøre og være de neste fem årene: De skal samle folket, være uavhengig og tilby en unik bredde i innholdet, samt styrke og utvikle norsk og samisk språk og kultur, og ta vare på og løfte frem vår felles historie.

Kanskje vil lisensen bli dekket over statsbudsjettet?

Enn så lenge er NRK fremdeles en seriøs og reklamefri allmennkringkastingskanal. De fleste partiene vil beholde NRK som en ikke-kommersiell kanal, så det ser ut til at lisensen får stå i fred med unntak av noen endringer. Men i fremtiden må de kanskje belage seg på å få inntektene fra et annet sted. Kanskje vil lisensen bli dekket over statsbudsjettet? Det er vanskelig å si noe om hvilket utfall det vil bli, men det viktigste er at kvaliteten bevares.

Katinka Oulie Rosbach (21)

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Om du synes at NRK-lisensen var vond å betale, er det bare å glede seg

 2. KRONIKK

  NRK opplever konkurranse med aktører fra hele verden.

 3. KULTUR

  Kulturministeren vil skrote NRK-lisensen og gi opptil 135 millioner kroner til TV 2

 4. KULTUR

  Regjeringen foreslår å finansiere NRK over skatteseddelen

 5. KULTUR

  SV og Ap om NRK-finansiering: - Det haster med å finne en løsning

 6. KOMMENTAR

  Åpent brev til NRK