SV gir vann i munnen, men ikke tillit | Haakon Gunleiksrud

Internrevisjonen ung: SV har et rykte på seg for ikke å være et ansvarlig parti. Hva skyldes det?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Ifølge ryktene er Sosialistisk Venstreparti (SV) partiet for deg som ikke mener at politisk korrekthet er et skjellsord.

SV er partiet for deg som sovner med god samvittighet og drømmer om hvordan verden kan bli et bedre sted. SV er partiet for deg som foretrekker å svare ja heller enn nei.

På papiret er SV det ultimate partiet. SV sier ja til mindre forskjeller, nei til oljeboring, ja til en human asylpolitikk, nei til kutt og ja til mer penger til det meste.

Ut av regnbuedammen

Lar man seg vasse til knehøyde i partiets eget ekkokammer, sv.no, tar det ikke lang tid før man har vann i munnen.

Flere lærere, mindre olje, mer rettferdighet, mindre krig, mer velferd. Hvordan kan man være imot dette her?

Haakon Gunleiksrud

Hopper man derimot ut av «regnbuedammen» og kikker ut på resten av verden, undrer man seg raskt på hvorfor ikke flere stemmer SV. Hvordan kan 93,9 prosent av de som stemmer i Norge, være uenig?

Å svare på det er en for omfattende oppgave for lille meg. Likevel tror jeg et avgjørende problem er at partiet har et rykte på seg for ikke å være et ansvarlig parti.

For å få folk til å stemme på deg, trenger du mer enn politikk som folk flest kan være enige i. Du trenger også tilliten til at du kan styre landet i en riktig og trygg retning.

Det blir for enkelt

SV burde oftere bruke tid på hvordan man kan skape verdier, istedenfor å forklare hvordan man bruker dem rett. At SV er for alt som koster penger og imot alt som gir inntekter, er selvfølgelig en urettferdig karakteristikk av partiet.

Men partiledelsen i SV bør vite bedre enn de fleste at man aldri kan kontrollere sitt eget rykte helt selv.

SV har som de andre partiene en grundig og god næringspolitikk, men partiet må gjøre en bedre jobb med også å fremme denne siden av seg selv.

Og selv om Audun Lysbakken gang på gang får toppkarakter av avisene etter partilederdebatter, blir det for enkelt når svaret på hvordan man skal ta seg råd til dette, «alltid» er skatteskjerpelser til de som har mest fra før av.

Skapes ikke over natten

Mange nordmenn har SV som andrevalg. Skal flere velge partiet, trenger SV å være tydeligere på hva som skal prioriteres.

Skal SV fortsette å flagge de store, viktige sakene som klima, velferd og like muligheter, må noen områder nedprioriteres. Partiet må ha mange gode løsninger på hvordan man skal skape verdiene til å betale for disse gode sakene.

SV må oftere si nei og ikke la svaret på utfordringer være å kaste mer penger etter dem. Å få et rykte på seg som et ansvarlig parti, er ikke noe som gjøres over natten. Det krever gode og gjennomtenkte løsninger på fremtidens utfordringer. Dessverre kan heller ikke det skapes over natten.

SV er fortsatt mitt parti, men jeg tror at enda flere ville valgt SV hvis realistiske, ansvarlige løsninger ble fremmet oftere.

Og selv om partiet ikke hadde vært det samme uten rollen som den radikale motrøsten til Arbeiderpartiet, ville jeg foretrukket at partiet mitt hadde fremmet flere realistiske, ansvarlige forslag.