SiD

Selskapene som tjener penger på olje bør ikke ha innflytelse her

 • Jérémie Jaeger
 • Lene Elizabeth Hodge
 • Elna Bastiansen
 • Are Einari Skau
 • Spire V

Spire og flere andre ungdomsorganisasjoner arrangerte denne uken aksjon for å sette fokus på det fakutm at selskaper som tjener penger på å ikke få en god klimaavtale, heller ikke burde ha så mye innflytelse på konferansen. Elna Bastiansen/ Spire

I dag er det ungdomsorganisasjonen Spire som blogger om sine opplevelser fra klimatoppmøte.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Akkurat nå møtes alle landene som har skrevet under på FNs Klimakonvensjon, til toppmøte i Polen. Også miljøorganisasjoner fra hele verden er til stede, flere fra Norge. Vi er fire ungdommer som representerer Spire, og vi er her for å minne forhandlerne på at en klimaavtale må være rettferdig. Det er de rike landene som har sluppet ut mest klimagasser hittil, derfor må de redusere mest i fremtiden. Vi minner også de rike landene på at klimaendringene først skjer i de fattigste landene — slik som tyfonen i Filippinene og tørken i afrikanske land nå viser oss.

Står i Grunnloven

Ungdommer har flere muligheter til å påvirke avgjørelsene som tas på møte. En av måtene vi kan gjøre det på, er ved å holde appeller til de voksne som sitter i møter. I appellene presenterer vi oss som en samlet ungdoms- og miljøbevegelse, og forteller hva vi mener det er viktig å fokusere på. Man må være skikkelig modig og tålmodig - de voksne bruker lang tid på å forhandle.

En av Spire sine viktigste saker handler om de kommende generasjonene - barnebarna våre - og hvilken verden de skal leve i. Vi mener at de ikke skal måtte leve med ekstremvær og global oppvarming. Det eneste problemet her er at ingen som blir født om 30 år er tilstedet på møtene. Det er derfor det er så viktig at vi som ungdomsrepresentanter overbeviser forhandlerne om at i det minste må høre på oss som er unge i dag.

Det er ikke lett, men det er viktig; vi må passe på jorden vår slik at vi forlater den i minst like god stand som vi fikk den. Dette står til og med i den norske grunnloven. Vi i Spire mener at de som forurenser mest, også må ta størst ansvar for å redusere klimagassutslippene.

Auksjon for lave ambisjoner

Andre ting vi gjør her nede er å skape blest om enkeltsaker. Vi holder demonstrasjoner med plakater og bannere for å skape oppmerksomhet, og for å få budskapet vårt ut til resten av verden. Mange av oss som er her nede har reagert på at det er så innmari mange regler for hva vi får lov til å gjøre, mens private selskaper får mer å si enn før. For å demonstrere hvordan dette ser ut for oss, lagde vi derfor en auksjon.

Flere ungdommer kledde seg ut som businessmenn, med logoene til miljøforurensende selskaper som sponser møtene. En auksjonarius ropte ut hva firmaene kunne by penger på; lave ambisjoner, vraking av FNs klimapanel og inkludering av "rent kull" ble solgt til høystbydende. Budskapet vårt er enkelt; selskaper som tjener penger på at vi ikke får en god klimaavtale burde ikke ha så mye innflytelse på en klimakonferanse. Det blir det samme som å invitere et tobakkselskap som hedersgjest på en konferanse om global helse.

Hvem synes du skal ha størst mulighet til å påvirke fremtiden?

Les hvordan Natur og Ungdom opplever konferansen her

Les også

- Forsøker å dysse oss ned

Og om hva LNU sin representant forventer av forhandlingene her

 1. Les også

  I dag skjer det

Relevante artikler

 1. SID

  Poenget med streiken ser ut til å gå både mediene og politikerne hus forbi

 2. VERDEN

  Facebook-sjefen med eget manifest - er bekymret over falske nyheter, polarisering og anti-globalisering

 3. DEBATT

  Vi voksne må innrømme at vi så langt ikke har gjort nok for å bekjempe klimaendringene

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Hva sier vi til ungdom som mestrer «alt», men likevel føler seg mislykket?

 5. SID

  Vi trenger flere ungdomsklubber!

 6. SID

  Ungdommen nå til dags: «Bli med i demokratiet. Bli med i politikken»