SiD

«Nettvenner» er også venner

Hvorfor skulle ikke nettvenner være «ekte»? Bare fordi det er en skjerm mellom dere, trenger ikke samtalene være mindre meningsfulle.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Hvorfor må du fysisk møte mennesker for å kalle dem ekte, gode venner?

Helt siden internetts start, har det kommet advarsler og formaninger om at den nye teknologien ødelegger våre sosiale liv.

Spesielt etter sosiale mediers gjennombrudd har ulike diskusjoner dukket opp, blant annet når det gjelder nettvenner — folk du blir kjent med over nettet. Det er noen som mener at «de kan aldri bli EKTE venner!».

Dette gjør meg irritert. Nå snakker jeg ikke om Facebook-venner du egentlig ikke snakker med, men folk du liker å prate med og regner som nære venner, der den eneste forskjellen er at du har truffet dem på nettet.

Hadde ikke visst om dem uten nett

For hva betyr egentlig «ekte venner»? Over nettet snakker nettvennene mine og jeg om alt. Vi ler, spiller spill, gir hverandre råd og trøster hverandre i vanskelige situasjoner.

De fleste er folk jeg sannsynligvis aldri hadde visst om ellers, enten fordi de bor på andre siden av Norge, i et annet land eller i en annen tidssone.

Les også: «Folk som kjenner meg vet at mobiltelefonen og jeg hører sammen - jeg kan nås uansett»

Hvorfor begrense seg til å bli kjent med folk i samme nabolag, på samme skole eller jobb? Tenk hvilken flott mulighet du har til å bli kjent med andre kulturer.

«Lettere å droppe «masken»

En bekymring kan være at de du treffer på nettet ikke alltid er den de gir seg ut for å være.

Silke Erland (20)

Selvfølgelig er det viktig å ta noen forholdsregler, og om du skal møte noen «face-to-face» er det lurt å ha kjent hverandre en god stund.Mange synes det er enklere å droppe «masken» de skjuler seg bak i virkeligheten når man ikke kan se hverandre. Og hvordan kan du være sikker på at du virkelig kjenner de du er venn med i virkeligheten? Mange er blitt lurt eller sviktet av noen de trodde de visste hvem var.

Føler meg like nære dem

På barneskolen hadde jeg vanskeligheter med å få venner. Jeg var ganske sjenert, og svært få delte mine interesser. Så fant jeg et nettforum, der jeg i motsetning til på skolen fikk snakke med andre om ting som interesserte meg.

For de som har vanskelig for å bli kjent med andre eller møte likesinnede, kan nettet være en flott mulighet.

Selv føler jeg et minst like nært bånd til flere av mine «nettvenner» som jeg aldri har møtt, som til de jeg ble kjent med i «virkeligheten». «Virkeligheten» i anførselstegn, siden nettet fortsatt er virkeligheten, bare gjennom en annen plattform.

Les også: Sosiale medier tar overhånd

For meg har det ingenting å si om vi gikk på skole sammen, eller traff hverandre gjennom Tumblr, så lenge det er noen jeg kommer godt overens med.

Venner er fortsatt venner, uansett hvor du møter dem.

Les flere innlegg og bli med i debatten på Si ;D påFacebookogTwitter!

Les mer her:

  • Vi jenter trenger banebrytende forbilder
  • Kunsten å engasjere seg
  • Vi tar ansvar for psykisk helse

Silke Erland (20)