SiD

Norge legger ikke ordentlig til rette for integrering | Idun Gulla Dyrnes

 • Idun Gulla Dyrnes (20), leder, Unge Venstre, Østfold

Bedriftene må derfor bli flinkere til å ta inn folk til språkpraksis og senere eventuelt gi dem jobb, skriver Idun Gulla Dyrnes NONWARIT / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Flyktninger som ønsker å lære norsk stoppes av bedrifter som ikke vil ta dem inn på språkpraksis.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Helene Honningsvåg Formo (Unge Høyre) skriver tirsdag at vi må stille strengere krav til dem som får oppholdstillatelse. Jeg er enig i at det er viktig å lære seg normer og språk og å komme seg fort ut i arbeid for å bli integrert.

Men å skulle bruke inndragelse av oppholdstillatelse som en straff for dårlig integrering, blir å dra det for langt - særlig når det er vi i Norge som ikke har lagt ordentlig til rette for integrering.

Hindrer de som vil bidra

I 2017 kom det 3560 flyktninger til Norge, ifølge UDI. De har forskjellig bakgrunn, og det er vanskelig å forstå hva en del av disse har gått igjennom.

De trenger trygghet, en varm velkomst og ikke minst hjelp til å bli integrert. Mennesker er forskjellige, og integreringsprosessen vil variere fra person til person.

Det blir feil å gi hele ansvaret for integreringen til flyktningene, skriver Idun Gulla Dyrnes (19) i Unge Venstre. Privat

Min familie kjenner en kurdisk-syrisk familie som er motivert til å lære norsk og bli godt integrert. De voksne har lang universitetsutdannelse og er ivrige etter å bidra i samfunnet, men først må de lære norsk.

Der har de et problem. For ingen bedrifter vil ta dem inn på språkpraksis. Ingen bedrifter vil ta dem inn på noe som er helt gratis for bedriftene.

Formo skriver at flyktningene ikke er integrert nok, men er det egentlig lagt til rette for det?

Bedriftene må ta ansvar

Det blir feil å snakke om å inndra oppholdstillatelse når tilbudet om språkopplæring ikke er godt nok. Bedriftene må derfor bli flinkere til å ta inn folk til språkpraksis og senere eventuelt gi dem jobb.

Det blir feil å gi hele ansvaret for integreringen til flyktningene. Bedrifter og den øvrige norske befolkningen må også bidra.

Det må jobbes med holdninger. Derfor oppfordrer jeg alle partiene til å jobbe sammen om å endre holdninger til integrering, slik at flere kommer seg inn på en arbeidsplass.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Flyktninger
 3. Integrering
 4. Unge Høyre

Si ;D

 1. SID

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om