Ungdomspolitikerne vil ha flere unisex-toaletter, men pissoaret er hellig
Arendal (Aftenposten): Det var ett av temaene som ble tatt opp da vi lot ungdomspolitikerne lage sin drømmesesong av Skam.
Å ta opp sensitive temaer i en TV-serie kan være utrolig effektivt – det viste andre sesong av Skam, der seksuelle overgrep ble diskutert av mange mens serien gikk.
Hvordan ville tredje sesong av Skam sett ut om ungdomspolitikerne fikk velge tema? Mani Hussaini fra AUF, Andrea Sjøvoll fra Sosialistisk Ungdom (SU), Ida Lindtveit fra Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) og Kristian Tonning Riise fra Unge Høyre (UH) skrev hvert sitt manus debatten på mediebåten i Arendal.
Vi fikk også fire lokale skuespillere til å fremføre scenene underveis, før vi diskuterte de ulike sakene.
Under debatten ble fire tema tatt opp: Overdreven medisinering av ungdommer som sliter psykisk, skamløse minoritetsjenter og sosial kontroll, unisex-toaletter og eksamen før russetiden.
Her får du en kort oppsummering av noen av temaene – se hele debatten i toppen av saken!
KrFU: Psykisk helse og overmedisinering
I den første scenen møtes Skam-jentene for å diskutere russebussen, der Noora tror hun sliter med angst. Jentene møter skolelegen, og blir møtt av en travel lege som skriver ut en resept på angstdempende medisin.
– Veldig mange føler at de får utskrevet medisiner istedenfor å snakke med noen om problemene sine, sier Ida Lindtveit (KrFU) etter at scenen er fremført.
– Jeg tror dette er noe mange ungdommer kjenner seg igjen i. Noora må få hjelp av sykesøster, slik at hun ikke dropper ut og blir en kostnad for samfunnet, legger AUF-leder Mani Hussaini til.
- De skamløse minoritetsjentene og sosial kontroll ble også diskutert . De var temaet for gårsdagens Si ;D-debatt – den kan du se her!
AUF: Unisex-toaletter
I tredje scene er Vilde opprørt over at toalettene på skolen er byttet ut med unisex-toaletter, mens resten av jentene ikke ser problemet.
– Dette er noe flere og flere er opptatt av, og grunnen er at det ikke er noe farlig – det bryter med de tradisjonelle kjønnsrollene, og viser at menn og kvinner bør være mer likestilte, sier Mani Hussaini (AUF) som sto bak manuset.
– Jeg synes det er rart at vi har et samfunn med gutte- og jentetoaletter. Det er vel få som har en slik inndeling hjemme, skyter Ida Lindtveit (KrFU) inn.
– Det er en veldig rar ting å hisse seg opp over, jeg er veldig for å tilrettelegge for dem som føler at de ikke passer inn i en bestemt kjønnskategori. Så lenge vi ikke fjerner pissoaret, for det er veldig praktisk, så er jeg fornøyd, svarer Kristian Tonning Riise kjapt.
I det hele tatt er de fleste enige, men Andrea Sjøvoll har en innvending:
– Nå skal jeg være den litt kjipe, men jeg er litt redd for voldtektsproblematikken med unisex-toaletter. Selvfølgelig skal vi ha et tilbud, men det må også være egne toaletter der jenter kan føle seg trygge, sier Sjøvoll.
Til slutt var eksamen før russetiden temaet, og her ble politikerne veldig uenige om hvordan eksamen burde gjennomføres. Se det i videoen over, og legg igjen din mening i kommentarfeltet under!