SiD

Russefeiring året rundt

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist
Silje Talstad (18,t.v.) og Maria Pedersen (17) er klare for «russetur» til Ios i Hellas, et relativt nytt innslag i pre-russefeiringen.

Trodde du russetiden var over? Tro om igjen. Det er nå den starter for alvor – for neste års kull.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

At russefeiringen forbeholdes til mai måned, er en forlengst forkastet idé. I sommer drar store deler av neste års bussruss på såkalte «russeturer»: en ukes ferie til varmere strøk, en slags oppvarming til hva som skjer om drøyt ni måneder.

Mange steder i landet har det relativt nye innslaget i pre-feiringen allerede rukket å bli en tradisjon.

– Vi har hørt om det fra storesøsken og eldre venner, hvor de fortalte hvor godt samhold man fikk ut av turen. Det er blitt en tradisjon man forbinder med russetiden, forteller Maria Pedersen (17).

– Det er en slags mini-russetid, hvor vi drar så mange som mulig for å skape minner og kose oss sammen, skyter Silje Talstad (18) inn.

De to venninnene fra Bærum er på samme jentebuss og skal sammen med 22 andre bussmedlemmer til den greske ferieøyen, Ios, i juli.

Bekymrede foreldre

Ikke overraskende er søreuropeiske øyer destinasjonen til de fleste «russeturer».

– Det er de klassiske «ungdomsreisemålene» som gjelder: Ios, Kos, Rhodos, Zakynthos, Ayia Napa, Palma Nova, Magaluf og Sunny Beach, forteller Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

Blant de unge reisende er det mange som er på ferie uten foreldre for første gang, og at reisemålene ofte får betegnelsen «partyøyer» beroliger neppe bekymrede foreldre. Flere venner av Silje og Maria får ikke lov til å dra.

– Man hører mange skrekkhistorier, så vi skjønner jo foreldrene våre. Det må også være ekstra ille for dem å ikke ha kontroll når vi er så langt unna. Men det viktigste vi kan gjøre er å være bevisste og ta forholdsregler, sier Maria.

– Alle jentene snakker veldig mye med hverandre om at vi ikke må være naive og ta unødvendig risiko. Vi kommer til å ta et bussmøte før vi drar, hvor vi snakker om regler som at vi ikke går alene, drikker mest mulig «lukkede» drikker og generelt drikker med måte. Vi forhører oss også med folk som har vært på Ios før, så vi vet hva vi bør og ikke bør gjøre, legger Silje til.

Unge oppfører seg ofte bedre enn voksne

Sophie Frisholm Damsund, PR-ansvarlig i Ving, kan imidlertid roe nervene til foreldrene en smule.

– Vi har sjelden problemer med unge reisende. De kan faktisk ofte være mer fornuftige enn eldre gjester. De har kanskje sine foreldres stemme i hodet og er bevisst forholdsregler som er gitt hjemmefra, mens noen eldre slipper hemningene i større grad når de er på reise.

Hun mener reisebyrået også har sett tendenser til mer aktiv ungdom på «russeturene».

– Når unge møtes er det ofte fest, men det virker som de ønsker mer ut av ferien enn bare det. Turer med katamaran, markeder, leie bil og finne bortgjemte strender, og kurs av ulike slag som surfing og kiting, er populære aktiviteter.

Drar på grunn av samholdet

Silje og Maria bekrefter at de vil gjøre mer enn bare å feste. Som alt annet på en russebuss, er også reisen godt organisert, og en egen turkomité er satt ned.

I tillegg til å ordne med logistikk, praktiske detaljer og økonomi, skal komiteen komme opp med forslag over aktiviteter bussmedlemmene kan gjøre.

– Det er ikke bare en fylletur, vi er der for å få opplevelser sammen. Vi drar jo for å styrke samholdet, før vi skal jobbe hardt for å få bussen klar til russetiden, forklarer Maria.

– Jeg merker at jeg gleder meg veldig.

Opptil 95 personer bestiller

Allerede i høst bestilte jentebussen tur til ferieøyen Ios. Lenger kan man ikke vente, ifølge 2.-klassingene. Så stor er etterspørselen.

Både Apollo og Ving melder om stor pågang fra russebusser som skal på tur med hele, eller store deler, av gjengen.

– Gruppene varierer fra 15 og helt opp til 95 personer, og de reiser i perioden fra mars og frem til høstferien. Det er gjerne det rimeligste og ungdomshotell som gjelder, og gruppene liker å bo sentralt i forhold til «bargatene». Det er der de samles, forklarer Mai Le, gruppekonsulent i Ving.

Det er nemlig vanlig at flere busser reiser til samme sted samtidig. Der nytes strandliv og utelivet sammen med medelever de skal dele deres siste, hittil viktigste og – forhåpentligvis – morsomste skoleår med.

– Vi blir nok mye påvirket av de vi kjenner som har vært på russeturer før og hva de synes var bra. Derfor drar nok mange på de samme stedene år etter år. Jeg synes det er betryggende at vi er flere som kjenner hverandre på et sted, sier Silje.

Vings reisetips til ungdom

— Vær måteholden med alkohol

- Drikk nok vann da man fortere blir dehydrert i varmen

- Alle MÅ ha reiseforsikring

- Lås inn passet og et ekstra Visa-kort i hotellets safe

- Hold jevnlig kontakt med de hjemme

- Aldri gå hjem alene på kvelden

- Ikke gå fra drinken

- Ikke gå med store mengder kontanter eller dyre smykker

- Pass på vennene dine

Les også

  1. Svartmales russen?

  2. Nok russestereotypier!

  3. Fellesskapet og samholdet blant russen er borte