SiD

1 av 10 unge er arbeidsledige: – Om jeg kan satse på noe som gir meg glede, er det verdt risikoen

  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist
Bjørnar Morønning er i en situasjon mange unge kan kjenne seg igjen i. Han har tenkt på og prøvd flere ulike yrker, men vil satse på drømmen om fotografi.

Mange unge prioriterer jobber de vil trives i fremfor trygghet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Jeg vil heller satse på noe usikkert og mislykkes enn å ta en «sikker» utdannelse og få en trygg jobb jeg ikke trives i. Om jeg kan satse på noe som gir meg glede, er det verdt risikoen, sier Bjørnar Morønning (22).

Han er i en situasjon mange unge befinner seg i. De ser på fremtiden og i avisene og blir møtt med dystre fremtidsutsikter – det er vanskelig for unge å komme seg ut på arbeidsmarkedet, og det er naturlig å bli litt nervøs.

Likevel er det viktig for mange å følge drømmen. Viktigere enn før, tror Morønning.

Årene etter at han var ferdig med videregående, er blitt brukt til å finne ut hva han skal satse på. Først ville han bli advokat, så ville han inn i økonomi. I høst starter han på fagskolen Bilder Nordic School of Photography i Oslo.

Les også

Denne saken er en del av Aftenpostens spesial for unge velgere. Les mer om prosjektet her

– Det går seg til for de fleste

I mai i år var bare 4,3 prosent av de mellom 15 og 74 år arbeidsledige. Tallet er langt høyere blant unge. I 2016 var 11 prosent av unge mellom 15 og 24 år i arbeidsstyrken arbeidsledige. 36,4 prosent i samme aldersgruppe hadde midlertidig arbeid.

Tallene kommer fra Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse, som registrerer dem som søker etter arbeid i Norge både gjennom og utenfor NAV. Det utelukker med andre ord dem som studerer eller går på skole.

Les også

Politikerne konfronteres: Hva vil dere gjøre for å få unge ut i arbeid, Høyre og Arbeiderpartiet?

Isolert sett kan dette se demotiverende ut for unge mennesker som ønsker seg fast jobb.

– Det er få langtidsledige i Norge. Med litt tid går det seg til for de fleste, sier Jørgen Svalund.

Han har en doktorgrad i sosiologi og jobber i forskningsstiftelsen Fafo. Han har sett mye på arbeidslivet, blant annet på hvor mange midlertidig ansatte som får fast jobb. 1. juli 2015 ble loven endret, slik at bedrifter lettere kunne ansette folk midlertidig i ett år uten at de måtte være vikar for noen.

Les også

Under 21 år med mye på hjertet? Slik sender du leserinnlegg til Aftenposten Si ;D!

Svalund tror ikke at de nye reglene har påvirket arbeidsmarkedet for unge i særlig stor grad ennå. Andelen midlertidig ansatte har ikke økt i særlig stor grad, noe Svalund mener kan ha sammenheng med dårlige tider i oljebransjen.

– Poenget med loven var at den skulle bli brukt. Unge og andre skulle komme lettere i jobb, men det er litt tidlig å si noe sikkert ennå, sier Svalund.

Han trekker frem analysene som i fjor ble gjort av hans Fafo-kollega Kristine Nergaard, for å se om det nye regelverket hadde gitt noen utslag.

  • Førstegangsvelger? Få gratis digital tilgang til Aftenposten i tre måneder

Resultatet er oppløftende. Andelen med midlertidig ansettelse er høy blant unge, men det er ofte fordi arbeidet blir kombinert med studier. Blant de midlertidig ansatte ønsker flertallet seg fast jobb, og de fleste får det også. Etter ett år hadde halvparten av de midlertidig ansatte fått fast jobb. Etter 21 måneder var andelen 60 prosent, ifølge Nergaards rapport.

Les også

  1. Politikerne konfronteres: Hva vil dere gjøre for å få unge ut i arbeid, Høyre og Arbeiderpartiet?

Les mer om

  1. Ungt valg
  2. Arbeidsliv
  3. Arbeidsledighet