Norske verdier handler ikke om kristendom | Ole Lassesen Ekern

Medmenneskelighet er ikke en kristen verdi, det er en menneskelig verdi, skriver Ole Lassesen Ekern (17).

Si ;D-innlegg: Norske verdier består av demokrati, ytringsfrihet, likestilling og medmenneskelighet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I Si ;D-innlegget: «Den rødgrønne avkristningen må ikke skje igjen» uttrykker Joel Ystebø sin bekymring over at Norge mister sitt kristne verdifundament.

Han påpeker at Norge trenger kristendommen som et felles verdigrunnlag. Dette mener jeg er en misforstått tankegang.

Lite å gjøre med troen

Norske verdier handler ikke om kristendom i det hele tatt. Norske verdier består av demokrati, ytringsfrihet, likestilling og medmenneskelighet.

Og nei, selv om mange kristne ser ut til å tro det, er ikke medmenneskelighet en kristen verdi, det er en menneskelig verdi.

Å ta vare på de rundt deg har lite å gjøre med troen på en allmektig skaper. Mennesker ville tatt godt vare på hverandre uavhengig av bibelen.

Ufrivillig indoktrinert

Det er på tide å innse at kristendommen har fått en fortjent, begrenset plass i vårt moderne samfunn. Blandes religion og politikk, slik Ystebø ønsker, trekker man et svært personlig og omdiskutert tema inn i en styring av et samfunn som skal være seriøst og faktabasert.

Barna vil bli hardest rammet av en religiøs politikk. De vil ufrivillig bli indoktrinert i en tro som ikke kan bevises, men som forskere nå nærmer seg å kunne motbevise.


Les flere innlegg om kristendom her:

Les også

Hvis Gud er sann, som jeg tror, er han sannhet for resten av verden også, skriver Jakob Bjørnøy (17).

Les også

Malin Nygård Solberg (21): Gud gir ikke mening, og himmelen høres potte kjedelig ut.

Les også

Kirken må unngå søtladen religiøsitet og slå fast at mørket preger oss alle, skriver Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband.


Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor er stadig færre unge kristne?

Bare to av ti under 30 definerer seg som kristne. Hvorfor er det slik? Ateist Theodor René Carlsen (18) og kristne Ingrid Vatnar Olsen (20) diskuterer. – Jeg opplever mye respekt når jeg sier jeg er kristen, men også mye dritt, for å si det rett ut, sier Vatnar Olsen.