SiD

Har mobilen gjort at vi har mistet respekten for hverandre? | Agnethe Kofoed Mørk

  • Agnethe Kofoed Mørk (14)
    Agnethe Kofoed Mørk (14)

Mobilen kan ha noe av skylden for at vi viser hverandre mindre respekt, skriver Agnethe Kofoed Mørk (14). Foto: NTB Scanpix

Blant mange unge er det blitt greit å være respektløs.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg føler meg respektert hvis folk ikke dømmer meg ved første øyekast, når
folk lar meg være meg selv. Når folk lytter til meg, og når jeg blir behandlet som alle andre.

Folk har lett for å slenge fra seg stygge kommentarer. Mange tenker seg nok ikke om engang. De sier det bare for å være kul foran vennene sine. Eller kanskje fordi de ikke har fått den oppdragelsen man burde hatt.

Frekke mot lærere

Respekten man lærer hjemme, legger grunnlag for hvordan man er ute i det offentlige. Det å bruke banneord aktivt, spesielt med familien, synes jeg er en uting. Banneord utløser ekstra sterke følelser.

Jeg synes mangelen på respekt for lærere, butikkansatte og andre offentlige personer er blitt større. Når elever hilser på læreren, er det ikke alltid et veldig entusiastisk «god morgen» eller «god dag» læreren møter.

Noen elever kan finne på å rope og banne til læreren hvis de ikke får viljen sin. Andre lærer seg ikke navnene på lærerne og kaller dem heller for «dame» eller «kjerring». Sånn bør det ikke være.

Agnethe Kofoed Mørk (14). Foto: Privat

Lærere finnes og bestemmer for en grunn. Husk at de også har følelser!

Alle aldersgrupper mangler respekt, men de eldste er nok de som viser mest respekt. Hva er grunnen til det?

Alle fortjener respekt

Vi er blitt dårligere på å kommunisere uten mobil, og de inntrykkene vi får på nettet, kan gjøre at vi tenker at negative kommentarer er greit.

Man ser ofte at kjente personer, som bloggere og politikere, får negative kommentarer hver dag. Jeg tror de som skriver disse kommentarene har et distansert forhold til personen. Som om det ikke er en ekte person med følelser, bare en robot på TV og sosiale medier.

Sannheten er at de også har følelser. Man blir aldri vant til det. Man burde i hvert fall ikke behøve å bli det.

Vi kan respektere andre ved ikke å være så dømmende. Vi kan prøve å være høflig mot alle vi møter. Man må tenke seg om før man sier noe, og ikke bare slenge ut ord. Ord betyr mer enn man aner.

Respekt handler litt om det å vise kjærlighet overfor andre. Det handler om å elske alle mennesker uansett bakgrunn, religion, etnisitet eller livssyn. Som man sier: Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.Les mer om

  1. Samfunn
  2. Mobil