Klare for ny oljekamp!

  • Emanuel Smári Nielsen
  • Marit Mathisen Schrøder
Debattantene mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen må si nei til utbygging av Wisting-feltet. Bildet viser statsministeren på vei til Sleipnerplattformen i Nordsjøen.

En barriere blir brutt hvis Wisting-feltet bygges ut. Vi i AUF vil gjøre alt vi kan, for at det ikke skjer.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Å bygge ut Wisting-feltet er utvilsomt dårlig klimapolitikk, fordi vi vet at vi må kutte halvparten av utslippene våre innen 2030. Ved å brenne oljen som er antatt å finnes på feltet, vil vi få utslipp tilsvarende Norges totale utslipp i fire år. Dette tilsvarer 50 kullkraftverk.

Det er også dårlig politikk for naturen. Vi vet lekkasjer eller ulykker kan få enorme konsekvenser for den sårbare naturen i nord, noe vi er dårlig rustet mot.

Feil bruk av ressurser

Men å bygge ut Wisting-feltet er også dårlig økonomisk politikk. Det antas at oljefeltet vil stå klart ved 2028 og produsere olje i flere tiår fremover. Ved å utvikle feltet vil vi altså binde oss kraftig til en næring vi vet vi må omstille oss bort fra.

Både økonomisk og kompetansemessig vil dette binde verdifulle ressurser som vi trenger og avhengige av til den grønne omstillingen vi må gjennomføre fremover.

Utbyggingen av Wisting-feltet vil kunne opprettholde 140 lokale arbeidsplasser årlig, men det er fortsatt ikke sikkert om feltet skaper flere arbeidsplasser enn de som allerede er i området.

Wisting-feltet vil uansett kreve kompetanse som vi er avhengig av i andre sektorer og i andre deler av landet.

Feltet var heller ikke lønnsomt før regjeringen i 2020 la frem oljeskattepakken, som har vist seg å være altfor raus og rett og slett undergraver den grønne omstillingen vi så sårt trenger.

Omstilling over sløsing

Tiden for nye oljefelter er over. Fremtiden vi krever trenger omstilling, klimakutt og vern av natur. Ikke en uansvarlig sløsing på en næring som vi vet vi må slutte med.

For oss i AUF er Wisting-feltet en av våre viktigste miljøkamper fremover.

Nå må Arbeiderpartiet gjøre det eneste ansvarlige og stoppe utbyggingen av feltet. Arbeiderpartiet har ikke tatt et standpunkt ennå: Vi vant LoVeSe, nå er vi igjen klare til kamp!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

�� Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.