SiD

Det er ingenting som heter «engangs» i plast | Hanna Undseth Sørland

  • Hanna Undseth Sørland (14)
Mye av denne plasten ender opp i havet og skader ikke bare miljøet, men dyrene som lever ved og i det, skriver Hanna Undseth Sørland.

Si ;D-innlegg: Plast er et materiale som nesten ikke er nedbrytelig, men blir brukt i så mange engangstilfeller.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hvert minutt ender 15 tonn plast i havet, og innen 2050 har forskerne spådd at det kommer til å være mer plast enn fisk. Plast er materiale som nesten ikke er nedbrytelig, men blir brukt i så mange engangstilfeller.

Hvordan kan et stoff som kan ta hundrevis til tusenvis av år å bryte ned, være engangs? Hvordan har det seg at vi har produsert 8,3 milliarder tonn plast, når bare en liten del av det er nedbrutt?

Ha med egen pose

Jeg har vanligvis en pose liggende i vesken min slik at jeg ikke trenger å bruke en ny hvis jeg skal i butikken. Men siden jeg ikke har posen fremme når jeg betaler, lar folkene i kassen være å spørre om jeg trenger pose.

De bare legger de to-tre varene mine i en splitter ny, unødvendig stor plastpose. Dette er noe som provoserer meg veldig, ikke på grunn av dem som jobber i kassen, men på grunn av alle dem som kjøper varer der flere ganger i uken og bruker to nye plastposer hver gang.

Du vil se ting overalt i butikken som er pakket inn i unødvendig plastemballasje.

Ting du helt klart ville spist uten at den først hadde hatt plast utenpå. Mye av denne plasten ender opp i havet og skader ikke bare miljøet, men dyrene som lever ved og i det.

Forbud mot plastposer

Fisker og fugler dør med magesekker fulle av plast. Plasten i havet dreper hele næringskjeder av dyr som ikke har gjort annet enn å spise det de trodde var plankton eller fisk.

Kenya har innført forbud mot plastposer. Brudd på loven kan gi deg opptil 300.000 kroner i bot eller fire års fengsel. Tromsø er også blitt en plastposefri by. Det er et eksempel andre byer, spesielt Oslo, burde følge.

Hvis man bare husker alltid å ha en pose i vesken, bagen eller sekken sin, vil man hjelpe miljøet mer enn man kanskje tror. Ikke kast posene dine i søppelet. Spar på dem, og bruk dem en annen gang.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Disse sakene vil nok også interessere deg:

Les også

  1. Plastsugerør og bomullspinner kan bli forbudt i Storbritannia

  2. Forskere skapte ved en tilfeldighet et enzym som spiser plastflasker

  3. Den utrolige historien om paradisøya kan snart være slutt. Sterke krefter vil åpne for rike turister.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Miljø
  3. Klima
  4. Dyr