SiD

Jeg sitter bakerst i klasserommet, alene. Jeg er redd for å trenge meg på

Det første jeg gjør når det er friminutt, er å komme meg vekk, til et sted ingen ser meg, skriver ensom jente (18).

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Det første jeg gjør når det er friminutt er å komme meg vekk, til et sted ingen ser meg, skriver Ensom jente (18).

Jeg er en jente som nå går siste året på videregående skole. Jeg har allerede mye fravær, og jeg har lyst til å droppe ut.

Jeg sitter bakerst i klasserommet, alene. Jeg er redd for å snakke i timen. Jeg er redd for å trenge meg på de andre i klassen.

Jeg er redd for å spørre om jeg kan være med noen, redd for å bli avvist.

Det første jeg gjør når det er friminutt er å komme meg vekk, til et sted ingen ser meg. Vil ikke at andre skal se jeg er alene.

Når vi er i timen og læreren sier vi skal jobbe i grupper, sitter jeg alltid igjen alene. Jeg får angst når jeg må spørre noen om jeg kan jobbe med dem.

Hva skal til for at noen skal bry seg? Hva skal til for at noen skal få øynene opp for at det faktisk er noen som sitter alene i klassen, som ikke har noen å være med på skolen?

Om du ser noen sitter alene, spør om de vil bli med slik at de føler seg inkludert. Jeg vet selv hvor vondt og vanskelig det er å være alene.

For meg er det faktisk så vanskelig at jeg griner meg i søvn hver natt, og får angst hver gang jeg skal på skolen, fordi jeg vet det kommer en ny dag hvor jeg må være alene.

Innlegget til ensom student på 17.mai engasjerte mange i vår:

Les også

«På store merkedager som 17. mai føler jeg meg mer alene enn noen gang»

Psykologen svarer: De fleste er ikke like modige som deg

Du kan få det bedre. Du har holdt ut lenge, og det på tross av angst og frykt for avvisning. Da er det mange som dropper ut av skolen og helt mister troen på seg selv. Det har ikke skjedd med deg.

Det er et veldig godt utgangspunkt for å prøve å endre på ting.

Jeg er helt enig i at de andre, både i din klasse og i de tusenvis av andre klassene her i landet, bør få øynene opp for de stille elevene som sitter alene. Dessverre er folk sløve på sånt og bryr seg mest om seg selv.

Men kanskje er også de redde. Redde for å si noe feil, redde for selv å bli avvist dersom de tar kontakt med deg. Du viser guts med å være på skolen på tross av angst. De fleste er ikke så modige.

Psykolog Svein Øverland er Si; Ds faste psykolog.

Du kan endre kroppsspråket ditt

Dessverre kan du derfor ikke forvente at de vil gjøre noe annerledes fremover heller. Selv om de burde. Selv om det er urettferdig, tror jeg det er du som må gjøre noe annerledes.

Om du ikke har krefter til annet enn å komme deg gjennom sisteåret, er det forståelig og fortjener uansett respekt. Da har du uansett gjort noe bra med å dele erfaringene dine med oss.

Kanskje får det folk til å forstå mer. Men om du vil prøve noe, så kan det være lurt å begynne med å endre litt på kroppsspråket ditt.

Folk misforstår ofte engstelse med avvisning. I din situasjon er det forståelig om du ser mye ned og bort fra de andre.

Men det kan også tolkes som om du ønsker å stenge folk ute og gjør at du ikke ser de første små tegnene på at noen lurer på om de skal ta kontakt med deg.

Jeg undrer meg på læreren din

Om du ser mer opp og møter de andres blikk, kan det hende at det blir lettere å bli invitert inn i noe. Du behøver ikke å gjøre det hele tiden, men litt mer enn det du gjør nå.

Jeg undrer meg også på læreren din. Han bør ha sett noe og burde ha gjort noe. Men kanskje er det du som må gjøre noe her også?

Det er vanskelig, og dessuten urettferdig, men om du har noen krefter igjen, så bør du snakke med ham om det.

Jeg vil anbefale deg om å vise ham innlegget ditt. Det er noe du kan være stolt av og derfor en fin begynnelse på å få det bedre.

Twitter: @sveinoeverland

Vil du skrive til Svein? Send en e-post til sid@aftenposten.no og merk det med Si ;D til psykologen. Sjekk også Svein Øverlands blogg.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook,Twitterog Snapchat (aft.sid).

Lese flere av Si ;D-psykologens svar? Her er noen av dem:

Flink pike (14) er utslitt av å strebe etter å være perfekt:

Les også

«Å være flittig og snill er bra. Men husk å belønne og rose deg selv»

Ida (14) gråter av hver minste lille ting:

Les også

Psykolog Svein Øverland svarer: «Ikke gråt alene»

Usynlig (14) ble voldtatt som åtteåring:

Les også

  1. Svein Øverland svarer: «Du er i ferd med å bli synlig»

  2. Jeg vil være jenta som tør

  3. Pokerfjeset mitt er knurringen fra en drage

  4. «Det er viktig at voksne ikke avfeier unges bekymringer som bagateller»

  5. Flinke piker trenger flinke foreldre

Ensom Jente (18)