Gode forbilder har sett livets mørkere sider

  • Oda Oline Omdal
    Oda Oline Omdal
Med dette har rusreformen fått et nytt ansikt, skriver Oda Oline Omdal om Sophie Elise Isachsen (bildet).

Dersom vi kun skal ha forbilder som lever tilsynelatende feilfrie liv, gir vi grobunn for usunt press.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Debatten om hvem som er gode forbilder, er i gang igjen etter at NRK valgte å hente inn influenser Sophie Elise Isachsen som nytt podkast-ansikt.

Sophie Elise har kanskje ikke alltid tatt de beste valgene eller frontet sakene som påvirker den yngre målgruppen best, men hun er ærlig, og hun deler både opp- og nedturer.

I sin første podkast-episode åpner Sophie Elise opp om pillemisbruk, rehab og veien tilbake til en tilnærmet normal hverdag. Om angsten som hindret henne i å leve et normalt liv, og om en avhengighet av medisiner som hun egentlig fikk på resept, men endte opp med å kjøpe på gaten fordi hun gikk tom.

Viktig åpenhet

Søndag kveld skrev hun følgende på sin Instagram-story: «Jeg tror det å søke hjelp og få det bedre vil bli mye lettere om vi får på plass en rusreform. Flytte ressurser fra politiet til helsevern. Det vil gjøre vårt samfunn og enkeltmenneske bedre.» Med dette har rusreformen fått et nytt ansikt.

Åpenhet rundt rusavhengighet er nøkkelen til å fjerne stigma. Straff for pillemisbruk hadde, etter all sannsynlighet, ikke gjort Sophie Elise eller noen andre mindre avhengig, ei heller rusfri.

Derimot har oppholdet på rusbehandlingssenteret på Gjerdrum hjulpet henne med å komme seg gradvis ut av avhengigheten, og hun er nå på god vei tilbake til en vanlig hverdag.

«Feilfrie» liv

NRK har enormt stor makt over hvem som får være forbilder og influensere. Og det kan godt hende det finnes forbilder som egner seg bedre på deres forside enn Sophie Elise. Det betyr likevel ikke at hun er et dårlig forbilde.

Dersom vi kun skal ha forbilder som lever tilsynelatende feilfrie liv, gir vi grobunn for usunt press. Et godt forbilde har sett både livets mørke og lyse sider og er tøff nok til å være åpen om begge deler.

Hvis Sophie Elises åpenhet om rusavhengighet kan hjelpe ett menneske med å be om hjelp, så ja, da er hun et godt forbilde.


Debattanten er aktiv i Agder Unge Høyre. Meningene om Sophie Elise er hennes egne.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!