SiD

Spør skolemakten: «Hvorfor har vi så mange karakterer i norsk?»

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen

Kunnskapsministeren svarer 9. – klassingen Sebastian K. Hall i premieren på vår nye faste spørrespalte.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Spørsmål: Hvorfor i all verden må elever ha så mange karakterer i språkfag? Du kan risikere å få seks karakterer i norsk. Tenk hvor mye det påvirker snittet!

– Sebastian Kallum Hall, 9.-klassing

Les også

Les mer om spalten: Sanner og Nybø skal svare på unges skolespørsmål hver uke


Kunnskapsministeren svarer:

«Hei, Sebastian.

Dette er et godt spørsmål som jeg vet at mange andre også lurer på.
Den viktigste begrunnelsen er at norsk er et veldig viktig fag, og det er særlig i dette faget vi lærer å lese og skrive.

Det er et viktig mål at alle elever i norsk skole skal kunne lese og skrive skikkelig, for det legger grunnlaget for alt det andre vi lærer.

Norsk er også det største faget vi har i skolen, skriver kunnskapsministeren.

Det største faget

Norsk er også det største faget vi har i skolen. Gjennom ti år i grunnskolen skal du ha hele 1770 timer med norskundervisning!

I matematikk, som er det nest største faget, har du 1201 timer, og i for eksempel samfunnsfag har du 634 timer. Da er det ikke helt unaturlig at du får flere karakterer, og at læreren får et bredere vurderingsgrunnlag.

 • Under 21 år? Les mer om hvordan du sender inn ditt spørsmål, nederst i saken

På vitnemålet i 10. trinn er det vanlig med tre karakterer i norsk; én i hovedmål, én i sidemål og én i norsk muntlig. I tillegg er det noen elever som hvert år trekkes ut til skriftlig eksamen i nettopp norsk, men du kan også trekkes ut i matematikk eller engelsk.

I tillegg kan du trekkes opp i norsk når du kommer på muntlig eksamen. Og da har du rett i, at man kan komme til å få seks karakterer i norsk på vitnemålet. Men dette er ikke vanlig.

Egen eksamensgruppe

Nå jobber vi med å fornye alle fagene i skolen, og en egen eksamensgruppe vurderer også hvordan eksamen skal være i årene fremover. Det er for tidlig å si noe om dette får konsekvenser for antall karakterer på vitnemålet, men det kan skje.

I mellomtiden håper jeg du jobber hardt med norskfaget, for det er ett av de viktigste fagene vi har.»

Hilsen Jan Tore Sanner, kunnskapsminister (H).


Vil du også stille spørsmål i spalten?

– Hver onsdag i hele høst svarer kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) på dine spørsmål.

– Send inn ditt spørsmål på e-post til sid@aftenposten.no og merk den med «spør skolemakten». Du kan også sende oss direktemelding på Instagram og Facebook.

– Husk å legge ved fullt navn og fødselsdato. Dersom du vil være anonym, må du likevel oppgi dette. Du må være mellom 13 og 21 år for å få svar i spalten.

– Husk at ingen spørsmål er dumme!


Les også

 1. Neste år kan det bli slutt på karakterbasert opptak i Oslo. Disse fem modellene skal gi svar om fremtidens inntaksordning.

 2. Eksamensordningen er gammeldags og utdatert, mener vår kommentator Helene Skjeggestad

 3. Les mer om spalten: Sanner og Nybø skal svare på unges skolespørsmål hver uke


Ikke fornøyd med svaret fra Sanner? Send inn ditt debattinnlegg til sid@aftenposten.no. Les mer om hvordan du gjør det, her.

Les mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Spør skolemakten
 3. Jan Tore Sanner
 4. Eksamen