SiD

Til politiet: Spør dere oss om vi bruker cannabis for å underholde journalistene?

Si;D-innlegg: Vi satt helt rolig for oss selv og pratet, og dere anklaget oss for å ha brukt narkotika.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hvorfor plager politiet i Asker og Bærum ungdom som ikke har gjort noe galt, spør Per Tandberg (18). (Bildet er en illustrasjon) Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Lørdag kveld, i 23-tiden, satt jeg med en kompis på Sandvika stasjon og ventet på toget. Vi satt og snakket på en benk, helt rolig, da to politibetjenter kom bort til oss med to journalister fra Budstikka på slep.

– Hvor har dere vært?

– Vi har vært hos en venn og feiret halloween, nå er vi på vei hjem.

– Hvor gamle er dere?

– Jeg er 18 år, vennen min er 17.

– Har dere røyket cannabis?

Samtidig knipser journalistene fra lokalavisen ivrig bilder av oss. Forferdet og overrasket prøver vi å forklare dem at vi hadde drukket et par øl.

– Du har veldig store pupiller

– Du har veldig store pupiller. Det er sånn man blir når man har røyket hasj.

Per Tandberg Foto: Privat

Politikvinnen peker på vennen min. Han stotrer frem:– Nei, det er bare slik øynene mine er. Jeg har naturlig store pupiller.

NYHETSSAK:

Les også

Politiet advarer: Ungdommer spiser brownies med cannabis

Jeg spør dem hva de synes om øynene mine.

– De ser vanlige ut.

– Dere kan ta tester av oss hvis dere vil, men vi har ikke brukt marihuana. Vi har vært hos en venn, sett på en film og drukket et par øl. Ingenting av dette er ulovlig, forklarer jeg til de anklagende politibetjentene.

De ser på hverandre, tydelig skeptiske til det vi påstår. Til slutt konkluderer de med at de ikke tror tester er nødvendig.

Myndig ungdom tar et par øl

Siden vennen min er 17 år og fyller 18 om kort tid, forteller de at de skal være greie og ikke reagere på at han er mindreårig og har drukket noen få enheter, men de gjør det veldig klart at de når som helst kan ringe foreldrene hans og kjøre ham hjem.

Jeg vil gjerne at dere bruker ressursene deres på noe viktigere enn å ta med lokaljournalister på sightseeing og krenke norsk ungdom

En av journalistene spør om det går greit om de bruker bildene av oss i avisen. Jeg svarer kontant nei, jeg er veldig lite interessert i å ha bilde av meg selv i en artikkel som mest sannsynlig handler om misbruk av marihuana blant ungdom. Dette godtar den litt surmulende journalisten og deretter lar de oss være i fred.

Ser etter action

Jeg skal ikke uttale meg om hvor stort problemet med rusmisbruk blant ungdom er, men jeg vil gjerne at dere bruker ressursene deres på noe viktigere enn å ta med lokaljournalister på sightseeing og krenke norsk ungdom.

Vi satt helt rolig for oss selv og pratet, og forstyrret ingen andre, og dere anklaget oss for å bruke narkotika. Det er supert at dere snakker med ungdom og hører om alt går bra, men å trakassere dem foran journalister på grunn av utseendet, er ikke greit. En slik opplevelse gjør at jeg stiller spørsmål ved politiets bruk av ressurser.

Helene Skjeggestad kommenterer:

Les også

«La ungdommen feste litt. Jeg tror de trenger det.»

Dette var helt tydelig et forsøk på å bygge opp under deres syn på ungdommen i Asker og Bærum. Da dere ikke fant noe action å vise journalistene, ville dere skape det selv ved å ødelegge kvelden vår.

Politiet har forlengst vist at de tror det verste om ungdom, og de sørger for å forsterke det falske bildet resten av landet har av at ungdom i Asker og Bærum kun driver med fyll og fanteri.

Jeg håper dere i fremtiden velger å bruke ressursene deres på noe viktigere. Stopp for eksempel smugling og tung narkotikalanging, i stedet for å avhøre ungdom uten god grunn.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Dette sier ungdommene:

Les også

- Om foreldre drar på hytta og tror ungdommen ikke gjør noe, er de stokk dumme.

Les også Nina Kristiansen i Uviten om forskningen:

Les også

Råtten ungdomskultur? Tvert imot: Ungdom drikker mindre på Oslo vest

På jakt etter konkrete råd? Her er seks råd til foreldre:

Les også

Seks råd til foreldre før ungdommene skal på fest

Per Tandberg (18)

Les mer om

  1. Cannabis
  2. Ungdom og alkohol
  3. Politiet