SiD

Kosovoalbanske foreldre, født i Norge: - Det rareste spørsmålet jeg har fått er: «Er kosovoalbanere farlige sånn som de på Kasim Bæder?»

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
– Selv om vi er muslimer, feirer vi jul, men vi feirer ikke så veldig tradisjonelt. Det betyr ikke at vi er veldig religiøse, fordi det er vi ikke, skriver Hana Sofie Raca (14).

Hana Sofie Raca (14) vil ikke at folk skal være så direkte når de spør om bakgrunnen hennes. – Kanskje kan de vente litt og egentlig bare spørre når samtaleemnet kommer opp.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarers på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?

Navn: Hana Sofie Raca

Alder: 14 år

Bosted: Oslo

Bakgrunn: Kosovoalbanske foreldre, født i Norge

Hei! Hvem er du?

– Jeg er en 14 år gammel jente født i Norge med kosovoalbanske foreldre. Jeg går på Groruddalen ungdomsskole i 9. klasse. Jeg elsker musikk og jeg spiller gitar. Jeg elsker å oppleve nye ting og å reise til nye steder.

Hva er det beste med å være minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Det må være at jeg har noe som er litt annerledes å bare å være norsk. Det er egentlig veldig spennende. Jeg er stolt over bakgrunnen min..

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Forskjellsbehandlingen i arbeidslivet for mennesker med minoritetsbakgrunn. Følelsen av at jeg ikke likestilles med andre, og at jeg ikke anses som norsk av noen mennesker, er tøft. Men jeg synes fortsatt Norge er et flott land, og jeg er veldig glad for at jeg er født og oppvokst her.

Hvordan løser man disse utfordringene?

– Vi må følge nøyere med på hva som skjer på arbeidsplassen. Vi må være mer oppmerksomme på det, fordi forskjellsbehandlingen ofte foregår i skjul. Det er viktig at det jobbes for å bedre dette. Hvis du er godt kvalifisert til en jobb, skal ikke bakgrunnen din være grunnen til at du ikke fikk jobben.

Når føler du deg mest norsk?

– Jeg føler meg egentlig norsk til alle tider. Men de gangene jeg føler meg mest norsk, må være på 17. mai, når jeg er i utlandet og når håndballjentene våre spiller.

Og minst?

– Jeg føler meg minst norsk når folk spør meg: «Hvor kommer du fra egentlig?»

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du lei av å få?

– Når jeg forteller folk det fulle navnet mitt, og de sier: «Du er ikke norsk, eller hva?». Det rareste spørsmålet jeg har fått er: «Er kosovoalbanere farlige sånn som de på Kasim Bæder?»

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Jeg vil ikke at de skal være så direkte. Kanskje kan de vente litt og egentlig bare spørre når samtaleemnet kommer opp. Men jeg stresser ikke så mye med det.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om Kosova og Albania, hva hadde du fortalt?

– Kosovo og Albania er to vakre land med gjestfrie og hyggelige mennesker. Jeg anbefaler å dra på ferie til Albania!

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg synes jul er veldig koselig. I julen blir folk i bedre humør, de er hyggeligere med hverandre og stemningen er alltid koselig. Selv om vi er muslimer, feirer vi jul, men vi feirer ikke så veldig tradisjonelt. Det betyr ikke at vi er veldig religiøse, for det er vi ikke.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg synes at julen skal spille en stor del av skoletiden siden det blir koselig for elevene og de fleste blir i godt humør.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– I år skal jeg og familien spise middag og ha det koselig, vi skal sikkert gi noen julegaver og se en julefilm. Vi synes det er fint å være med på det som skjer.

Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater.

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god.

Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Albania
 3. Kosovo
 4. Jul