SiD

«Du kan jo ikke ha kort hår, du er jo jente» og «Er du transe eller?». Reaksjonene var verre enn jeg forestilte meg. | Ronja Barth Sahl

 • Ronja Barth Sahl (16)
Skjellsordene som ble slengt etter meg, krenket meg og avgjørelsen min.

Si ;D-innlegg: Jeg donerte bort 60 cm av håret mitt. Dette er min erfaring.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære medmennesker. Hår og identitet er to forskjellige ting.

Den 9. februar 2018 klippet jeg av meg håret. Rettere sagt, jeg klippet vekk 60 cm hår som nådde meg ned til rumpa – og jeg endte opp med 7mm igjen.

Dette var en spontan opplevelse som ikke ga meg tid til å tenke over alle tilbakemeldingene jeg kom til å få. De var langt verre enn jeg i det hele tatt kunne forestilt meg.

Krenket avgjørelsen min

De negative kommentarene jeg stadig fikk slengt etter meg, fikk meg ikke bare til å føle meg dårlig selv, men også bekymret over at andre som hørte dette, ble såret.

«Er du transe eller?», «Kommet ut av skapet?» og «Du kan jo ikke ha kort hår, du er jo jente» var ting jeg hørte på daglig basis. Skjellsordene som ble slengt etter meg, krenket meg og avgjørelsen min. Dette provoserte meg ekstremt mye.

For kom igjen, vi er i 2018. Gutter liker gutter, jenter liker jenter og gutter og jenter liker hverandre. Gutter blir født som gutter, men føler seg som jenter.

Lager parykker for mennesker

Jenter blir født som jenter og føler seg ikke som noe kjønn i det hele tatt. Hvorfor skal hvordan håret ditt ser ut være med på å krenke noens identitet? Kjønnsstereotypen om at jenter har langt hår og gutter skal ha kort hår, må brytes, og de må brytes fort.

Personlig er jeg sikker på min identitet. At jeg donerte håret mitt, betyr ikke at jeg tviler på identiteten min, og det gir heller ingen rett til å krenke eller anta min eller andres identiteter.

Å ha kort hår gjør meg ikke mindre verdig, og det gir ingen mer rett til å slenge dritt. Jeg donerte håret mitt gjennom Apollo Hårsenter. Disse lager parykker for mennesker som har hatt sykdommer der de har mistet hår, for eksempel kreft.

Gjør som meg, og få et minne for livet. Doner håret ditt!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5