Sophie Elise kunne lært mye av deg, Anki Gerhardsen. Men kritikken fremmes på feil måte | Kristine Banggren

Denne bloggeren er ei jente. Denne bloggeren har et navn: Sophie Elise. Et menneske – og så en blogger. Tenk om du først og fremst kunne nærmet deg henne som en medmenneske? Skriver Kristine Banggren (21).

Det er ikke nødvendigvis det du sier jeg reagerer på. Det er måten du sier det på.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg har på en cyberaktig måte vokst opp sammen med Sophie-Elise Isachsen. Hun er like gammel som meg, og var hun en av de første jentebloggene jeg begynte å lese.

Jeg har fulgt med på Sophie Elise over tid, selv om jeg de siste årene ikke har oppsøkt bloggen hennes frivillig.

Men dersom du har Facebook og følger diverse nettaviser, så dukker hun opp i feeden. Interessen for Sophie Elise er stor.

Innlegget til journalist Anki Gerhardsen kan du lese her.

En kjapp innføring i det å være 21

Kanskje husker du selv hvordan det var å være 21 år. Hvis ikke, så skal jeg gi deg en kjapp innføring.

Det er en usikker tid. Ikke bare er vi til tider veldig usikre inni oss og på egne valg, men på det som skjer rundt oss. Vi står midt i mellom to faser i livet. Ungdomstiden har vi lagt bak oss, og vi er i ferd med å entre en ny verden.

En voksen verden.

Mange av oss er i starten av studieløpet, eller godt i gang. Vi begynner å legge av oss naivitet og ane konturen av realisme. Er verden faktisk så ond? Vi forstår sammenhenger vi ikke har forstått tidligere. Vi begynner å betvile valg vi har tatt. Vi setter spørsmålstegn ved egen oppvekst.

Det finnes jo så mange måter å leve et liv på. Hvordan skal jeg leve mitt?

Vi går på noen smeller

Impulsene er over alt. Påvirkningen er over alt. I de to årene jeg har studert høyere utdanning har jeg følt meg som en leirklump. Kunnskap læres og forkastes. Ååå ja, er det sånn det er! Men så var det ikke sånn allikevel.

Vi går på noen smeller. Kjærlighetssorg. På en merksnodig måte vokser venner fra hverandre. Folk du alltid trodde du skulle ha støtt ved din side, er mennesker du nå ikke kjenner igjen.

Og alt hendte så plutselig.

Sophie-Elise er ei ung jente på 21 år. Hun har, som deg og meg, gjennomgått alt dette, men i tillegg har hun eksponert livet sitt for omverdenen. Norge har fått fulgt Sophie Elise gjennom alt dette.

Sophie Elise svarte på innlegget til Anki Gerhardsen på bloggen sin.

Om du husker hvordan du var da du var 21 år, Anki Gerhardsen?

Du var i alle fall ikke journalist og førsteamanuensis.

Å snakke ærlig og sant om livet sitt

Når man er 21 år har man ingen klare holdepunkter i livet. Forvirringen og usikkerheten forteller Sophie Elise stadig om. Ei venninne av meg viste meg en episode av Bloggerne som ble avgjørende for mitt videre inntrykk av Sophie-Elise.

Ei ung jente på ferie med kjæresten i USA. Hun tar tabletter mot kvisene hun har i ansiktet. Hun gråter og gråter i bilen og sier at hun føler seg forferdelig. At hun har dårlig selvtillit og at hun har svært, svært destruktive tanker.

Det er ikke å oppfordre til spiseforstyrrelser. Det er ikke å oppfordre til selvskading. Det er ikke å dyrke seg selv, slik du sier i kronikken din. Det er å snakke ærlig og sant om livet.

Det er å tørre å slippe mennesker inn.

Det er ei 21 år gammel jente du snakker om

«Problemet er ikke først og fremst at hun har vridd egen kropp ut av naturlige proporsjoner, selv om det er trist nok.»

Det er ei 21 år gammel jente du snakker om. Tenk om du kunne invitert Isachsen til dialog med utgangspunkt i den siste Ungdata-undersøkelsen?

Tenk om du kunne stilt spørsmål ved hennes bildebruk, fremfor å kommentere kroppen hennes på denne måten?

«Denne bloggeren har i årevis presentert, formidlet og forsterket et forhold til kropp og utseende som mange vil karakterisere som direkte helseskadelig.»

Denne bloggeren er ei jente. Denne bloggeren har et navn: Sophie Elise. Et menneske – og så en blogger. Tenk om du først og fremst kunne nærmet deg henne som en medmenneske?

«For det første er hun ung kvinne, for det andre ytrer hun seg i offentligheten, og for det tredje har hun blitt utsatt for netthets.»

Er dette en oppskrift for hvordan man skal lykkes i mediene? Da hadde det ikke vært et underskudd av norske unge kvinner i samfunnsdebatten. Da hadde ikke debattredaktør Johannes Morken i Vårt Land spesifikt måttet oppfordre unge kvinner til å delta med sine kronikker.

Det er et underskudd av unge jenter i samfunnsdebatten. Alle orker ikke stå i det Sophie Elise har stått i.

Hva har du egentlig oppnådd med dette?

Jeg har tro på å ta en kaffe jeg, Anki. Jeg har tro på konstruktiv kritikk, men jeg har ikke troen på å sparke noen som er i en sårbar situasjon. Hva har du egentlig oppnådd med dette?

En hel hærskare av bloggere reiser seg og gir sin dypeste sympati. 70.000 trofaste fans liker henne om mulig enda mer nå enn tidligere. Og kritikken din, som det er flere gode poeng i, når dessverre ikke fram.

Caroline Berg Eriksen skriver om at bloggere har fått makt og derfor også må regne med å måte svare på kritikk

Hvorfor? Fordi Sophie-Elise og hennes sympatisører verner seg med skjold – og om mulig sender piler tilbake til deg.

Jeg er nemlig helt sikker på at du har masse å lære Sophie Elise. Jeg er også helt sikker på at du har masse å lære meg. Hun har på sin side en enorm forvalterrolle på mange måter.

Den skal ikke jeg gå inn på her, men det er helt klart at hun bør bevisstgjøres på det. Dette kunne DU faktisk ha bidratt med.

De har ikke skylden for at noen har falt.

Bloggere lytter. I desember 2014 svarte Emilie Nereng på Aftenpostens artikkel om «banebrytende forbilder». Jeg drømmer om å se Sophie Elise, Emilie Nereng, komikerfrue, Ørjan Burøe, Kristin Styleconnection — alle sitte i samme panel og diskutere hvordan vi kan reise ungdommer som har falt på veien – av ulike årsaker.

De har ikke skylden for at noen har falt. Men de kan alle bli med på dugnaden om å reise de opp igjen.

Du hørtes jo ikke så sint ut på radioen som du gjorde i kronikken. Kanskje ville du ordlagt deg annerledes dersom du møtte henne ansikt til ansikt?

Nærhetsetikken sier nettopp det: Hvis du virkelig vil ta et annet menneske på alvor, bør du se inn i den andres ansikt. Og se, ikke bare med øynene, men alle sanser.

Jeg tror du ville tjent mye mer på det.

Her er en oversikt over debatten:

Kristine Banggren (21)