SiD

Hvordan kan man oppdage sosial kontroll? Her er tegnene - og hvordan du kan hjelpe

 • Amalie Lereng
  Si ;D-ansvarlig

At den unge ikke deltar på sosiale arrangementer, som for eksempel bursdagsfeiring, kan være et tegn på sosial kontroll. ESB Professional / Shutterstock/ NTB Scanpix

– Ingen tør å spørre. Det er det som er feilen, sier overbetjent Hans-Petter Kielland.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

De siste årene har stadig flere unge gutter og jenter tatt kontakt med hjelpeapparatet på grunn av negativ sosial kontroll. Politiet venter at økningen kommer til å fortsette de neste årene.

For den unge kvinnen «Maria» gikk kontrollen så langt at hun til slutt måtte bryte med familien. Da hadde hun gått gjennom tenårene og studietiden med innetid klokken 18.30. Hun fikk aldri være med på arrangementer etter skoletid. Ingen spurte om hvorfor.

Flere av de som tar kontakt med hjelpeapparatet, forteller om det samme. Unnvikelse fra lærere, venner og andre voksenpersoner.

– Ingen tør å spørre. Det er det som er feilen, sier overbetjent Hans-Petter Kielland, fagkoordinator for familievoldanalyse i Oslo politidistrikt.

Les også

Stadig flere unge som blir utsatt for negativ sosial kontroll, kommer i kontakt med hjelpeapparatet

Må ikke presse

Høsten 2016 lanserte Røde Kors-telefonen om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap kampanjen #Stoppekstremkontroll. Målet var å gjøre flere oppmerksomme på sosial kontroll, både utsatte og personer som kjenner dem.

Kampanjen #Stoppekstremkontroll føret til mange henvendelser til Røde Kors. Her Therese Sørhaug (t.v) og Anne Marte Stifjeld. – En slik kampanje hadde ikke vært vellykket hadde det ikke vært for at unge, som de skamløse jentene, kom på banen og delte sine historier, sier Sørhaug. Amalie Lereng

Flere av dem som tok kontaktforbindelse med kampanjen, var venner og kjærester. De sto utenfor og var vitne til kontrollen, men visste ikke hva de skulle gjøre.

Ifølge leder for Røde Kors-telefonen Anne Marte Stifjeld er det flere ting man kan gjøre for å hjelpe unge i slike situasjoner.

– Når vi snakker med venner, kjærester eller de unge selv, er det viktig for oss å få frem at det eksisterer et godt hjelpeappat, sier Stifjeld.

Hun understreker at man ikke burde presse de som blir utsatt for kontrollen, til å handle. De må selv føle seg klare til å ta skrittet.

– Det er viktig å motivere til å søke hjelp. Men må også gjøre det tydelig at man stiller opp for dem uavhengig av hvilke valg de tar, sier hun.

Les også

«Maria» fikk hjelp av Røde Kors-telefonen. Dette er hennes historie

Noen av de unge som tar kontakt med Røde Kors- telefonen, er skoleflinke ungdommer som bruker skole og utdanning til å utsette for eksempel et tvangsekteskap.

– Noen bruker det som en forhandlingsstrategi overfor foreldre og familie for å få mer frihet og større handlingsrom i eget liv, sier rådgiver Therese Sørhaug.

Har pakket det inn for lenge

Ifølge overbetjent Kielland blir familiens kontroll over de unge ofte sterkere idet han eller hun når kjønnsmoden alder. Det er flere tegn man kan se etter.

– Disse ungdommene drar gjerne rett hjem etter skoletid og er kanskje ikke med på sosiale arrangementer. De er ikke på sosiale medier eller svarer ikke på meldinger etter skoletid. Det er gjerne et tegn på at mobilen er konfiskert, sier han.

Les også

Hver gang ordet jomfru kommer opp hjemme hos oss, får jeg en klump i magen

Kollega Pia Aursand, som jobber som familiepsykolog, legger til:

– Den unge, særlig jenter, blir gjerne fulgt til og fra skolen av foreldre eller eldre brødre. Noen begynner å kle seg annerledes, andre lever dobbeltliv og bytter klær før de drar hjem fra skolen. Noen får ikke lov til å ha kjæreste eller treffe venner etter skoletid, sier hun og understreker:

– Det er vold, dette også.

Hun mener samfunnet altfor lenge har pakket disse sakene inn under fanen «kultur og tradisjon» og dermed godtatt omsorgssvikt og vold.

– Vi har ikke gitt dem samme hjelp som etnisk norske ville fått om de blir utsatt for det samme, sier Aursand.

Les mer om

 1. Skam og ære
 2. Røde Kors
 3. Tvangsekteskap
 4. Vold

Skam og ære

 1. SID

  «Jeg er en av dem. En blant tusenvis av jenter som blir utsatt for sosial kontroll»

 2. SID

  Jeg beveger meg inn på ukjent farvann når jeg snakker om sosial kontroll. Men vi har vært stille lenge nok

 3. SID

  Flere som elsker hverandre, finner heller noen fra samme kultur. Jeg nekter at det skal ende slik

 4. SID

  Norge lytter når de skamløse snakker. Jeg savner det samme opprøret i Danmark

 5. DEBATT

  Her er en verktøykasse til den skamløse ungdommen | Rina Sunder

 6. A-MAGASINET

  – Finn brødre som kan si: «Jeg eier ikke hennes ære».