Om du ønsker å endre russekulturen, må du se saken fra flere sider | Mikkel Borgund

  • Mikkel Borgund (18)
Russelåter har kanskje litt mye banning, men de er RUSSELÅTER, skriver Mikkel Borgund (18).

Si ;D-innlegg: Det er greit å si ifra om at en låt er for drøy, men ikke si at russelåter generelt er for drøye. Mye av musikken du selv liker, er heller ikke innafor.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg skal innrømme at å synge om å pule 13-åringer, og lovprising av voldtekt ikke er innafor. Jeg er selv russ i år og mener det overhodet ikke er ok å ha slike tekster.

Men det er stor forskjell på det vi kan kalle ordentlige russelåter, og det drøye som blir sagt i den mye omtalte låten til russebussen fra Bergen.

Men om vi går utifra at russelåter generelt er for drøye, er det mye musikk vi alle hører på til daglig, som også er for drøy.

Hører på radio

Eminem rapper om at han hater homofile, og forskjellige måter han skal drepe en bitch på.

«First class seat on my lap girl, riding comfortable» og «our conversations ain't long, but you know what is» er tatt fra en låt som nylig ble mye spilt på radio. Det er «Talk dirty to me» av Jason Derulo. Tittelen i seg selv sier jo nok.

I skrivende stund ligger hitten «Shape of you» av Ed Sheeran på førsteplass på så å si alle lister.

Selv yndlingen Sheeran har sex som et mer eller mindre sentralt tema i låten: «I’m in love with your body». Ok, ikke fullt så åpenlyst som i mange russelåter, men fortsatt er sexfokuset der, og vi hører den på morgenen mens vi drikker kaffe.

Musikkbransjen har utviklet seg til et marked hvor sex selger, og det er ikke noe nytt.

Det jeg syns vi må jobbe mer med, er ikke nødvendigvis hvordan vi omtaler kvinner, eller menn for den slags skyld, men hvordan vi omtaler barn.

Låtskrivere, please, ikke bland inn barn i tekstene deres selv om dere forsvarer det med at dere har fans på 13 år.

Det er bullshit av en unnskyldning, spør du meg. Ellers skal det i mine øyne være greit å si at du er gira på ligge med alle du ser, men det MÅ komme frem at det er under samtykke.

Vil diskutere

De fleste poplåter bruker ord som ikke er egnet for dem som ikke tåler banneord. Chris Brown, Bruno Mars og hey, alle, bruker egentlig banneord. Og dette lar voksne barna sine høre på i bilen på vei til barnehagen!

Joa, russelåter har kanskje litt mye banning, men de er RUSSELÅTER. Nødrim og dårlige punchlines er litt av sjarmen.

Det er helt greit at folk sier ifra om at en låt eller to er for drøy, men ikke si at russelåter generelt er for drøye. Mye av musikken du selv liker, er heller ikke innafor, men du liker den uansett.

Jeg er ikke mester i å skrive artikler, så du vil nok fortelle meg om viktige argumenter jeg ikke har med. Og det er bra! For da kan vi endelig ha en diskusjon. Om du ønsker å endre noe med russekulturen, må du se saken fra flere sider.

Nødrim og dårlige punchlines er litt av sjarmen med russelåter

Helt ærlig kunne jeg snakket i evigheter om alle problemene som oppstår når man er russ: Stemmeprosesser, voldtekt, hærverk og mye mer. Dere må selvsagt få kritisere oss, men jeg ber dere om være litt forsiktige.

Husk at presset som oppstår når hele landet hater gjengen din på grunn av en sang, virkelig er hardt.

Så la oss droppe at russen skal ta vare på hverandre - og heller si at alle skal vare på hverandre uansett om du er russ, 13 eller pensjonist.


Russetiden engasjerer på godt og vondt. Les mer her:


Vandreruss, bussruss, campingruss — eller ingen russ?

— Man vil ha en buss som blir husket, sier russ Daniel Foss Torgunrud. Han har Europas største buss, og sammen med en campingvognruss, en gåruss og en som har valgt ikke å være russ i det hele tatt, gjester han ukens podkast.

Hør podkasten med ett klikk her:

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her