SiD

Solidariteten kan ikke stoppe ved Europas grenser

 • Johnny Chi Ho (17)
  Nestleder i Drammen AUF
 • Lucas Fernando Storaunet (13)
  Internasjonalt ansvarlig i AUF i Buskerud
 • Sigurd Heggem (15)
  Leder i Drammen AUF
 • Emilie Sveva (18)
  Nestleder i Drammen AUF
Flyktninger fra Ukraina på flyktningmottaket i Dorohusk.

Ukrainske flyktninger burde ikke erstatte de kvoteflyktningene vi har forpliktet oss til å ta imot. De burde komme i tillegg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Norge er blant landene som står med åpne armer for ukrainske flyktninger. Det er hjertevarmende å se hvordan vi stiller opp for hverandre. Men det har en vond bismak.

Når land i Europa og politikere i vårt eget land tilsynelatende ønsker å prioritere kristne, europeiske flyktninger foran flyktninger fra Midtøsten – da må vi stille spørsmål.

Hvor var solidariteten da over en million mennesker flyktet over Middelhavet i 2015? Eller når Israel, som blir regnet som en apartheidstat av Amnesty International, bryter folkeretten mot palestinere, ifølge FN?

Vi har ikke vært like solidariske under disse krisene, og invasjonen av Ukraina har gjort det tydelig nettopp hvorfor det er slik.

Uakseptabel rangering

Fremskrittspartiet (Frp) legger ikke engang skjul på hvordan de ønsker å forskjellsbehandle flyktninger. På nettsiden deres står det at regjeringen umiddelbart må slutte å hente flere kvoteflyktninger fra resten av verden og heller bruke all ledig kapasitet på flyktninger fra Ukraina.

Det er uakseptabelt. Så klart skal vi ta imot ukrainske flyktninger, men ikke på bekostning av andre. Ukrainske flyktninger burde ikke erstatte de kvoteflyktningene vi har forpliktet oss til å ta imot. De burde komme i tillegg.

Denne rangeringen av mennesker basert på nasjonalitet har ingen plass i vårt samfunn.

Grunnleggende urettferdig

Invasjonen av Ukraina er grusom, og vi må hjelpe, men vi må vise den samme solidariteten til flyktninger fra Afghanistan, Syria, Jemen, Palestina og så videre.

Vi kan ikke prioritere noen mennesker på flukt over andre basert på religion, hudfarge eller kultur. Det er grunnleggende urettferdig. Ingen menneskers religion eller nasjonalitet skal avgjøre hvor mye de er verdt eller hvor viktig vi syntes det er å hjelpe dem.

Solidariteten kan ikke stoppe ved Europas grenser.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!