Ikke bli med på miss perfect-bølgen. Se hvor den førte meg

Idealet sier at alle skal være som Barbie og Ken, men i realiteten er det uoppnåelig, skriver Emma (16).

Si ;D-innlegg: Jeg er ikke mer enn en pinne. Men alle de ekstra kiloene jeg bærer av skam og angst, er så utrolig mye tyngre

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det er ikke bare sulten som er verst, det er hele meg. Hvem er jeg?

Speilbildet er en jeg aldri vil møte, jeg unngår henne så mye som mulig. Om jeg så skulle treffe på henne, reiser hårene seg, og fingeren beveger seg mot munnen. Beina løper febrilsk mot doen og alt bare vrenger seg. Hvorfor spiste du det eplet i sted? Se på deg selv, hvordan kan du vise deg offentlig slik?

Selvtilliten skylles bare lengre og lengre ned for hver dag.

Det føles riktig likevel

Ja, jeg er ikke mer enn en pinne, i alle fall ikke det du ser av meg, men alle de ekstra kiloene jeg bærer av skam og angst, er så utrolig mye tyngre. Ja, ti kilo forsvant på fem uker, og tre av dem på bare en uke, men det føles ikke bra. En femdel av meg bare forsvant like fort som du knipser. Anoreksi er ikke en lek, det er en evig kamp mot deg selv.

Vi er nødt til å flytte fokuset fra utseende over til det indre vakre.

Når det jeg klarer å få i meg er 15 prosent av næringen jeg egentlig skal ha, vet jeg det er galt, men det føles så riktig allikevel. Jeg ville aldri gitt deg mine sko. Det er ikke bare et helvete for meg, men for alle rundt meg. Alle ser det, men igjen tør å si noe før det har gått for langt.

Ikke sett meg i bås

Venninnen min kom til meg en dag og sa: «Lommene på buksen din er vrengt, det ser litt rart ut!» Jeg så ned på meg selv og kjente ti ekstra kilo legge seg på skuldrene.

– Det er hoftebeinet mitt, sa jeg. Hun ble bare stående å se på meg, mens tårene rant i alle fire øyne.

Ikke sett meg i bås. Ja, jeg er en anorektiker, men vi er ikke like. Ikke si du vil bli én av oss. Ikke tro du vet noen ting om det her, for det gjør du ikke!

Sophie Elise:

Det er ikke bare ikke å spise som er problemet, det er så mye mer, så mye du ikke vet. Sykdommen var forholdsvis enkel å få, men det er et høyt fjell som må bestiges for å komme seg hjem igjen.

Normalvektige er lykkelige

Mamma og pappa dytter på. Kommer med råd, men føles som kjefting. Det er ikke lett, det er ikke bare å gjøre det. Demi Lovato er en av dem som havnet i samme fellen som meg, og hun har jobbet hardt for å komme seg opp igjen. Hun ble nektet å være med i Disney Channels tv-program «Sonny’s Chance» om hun ikke slanket seg. Vi møter «miss perfect»-idealet så altfor tidlig, ikke la deg lure.

Bare se på de normalvektige: De er lykkelige. Har du sett en anorektiker med et smil i en hel uke? NEI.

Agnes Victoria Hedengård (19) turte nylig å stå frem mot motebransjen. Hun blir kalt for tykk når hun søker jobber. Mellom lårene er det en tydelig thigh gap, og hun har en BMI som viser undervektig. Hun er selv ikke anorektiker, men selv Agnes utelukkes fra «miss perfect»-idealet. Vi må endre dette.

Ikke la det samme skje med deg

Du må ikke bli med på denne bølgen. Du ser hvor den førte meg. Dette er kanskje så klisjé som det kan bli, men lær deg å like deg selv. Lær deg å elske kroppen din, speilbildet ditt, deg selv! Jeg vil ikke skremme deg, men selv ble jeg nesten lagt inn på sykehus og holdt på å dø fordi "miss perfekt" sto så høyt for meg. Ikke la det samme skje med deg!

Ha heller litt ekstra kilo på kroppen, og lev lykkelig. Idealet sier at alle skal være som Barbie og Ken, men i realiteten er det uoppnåelig. Om alle skulle vært som dem, ville det vært et rent mareritt. Vær deg selv, det er det alle andre vil.

Mer om dette?

Journalist Amalie Lereng:

Hvorfor strever dagens unge kvinner etter å se ut som en femåring?

Følg Aftenposten Si;D påFacebook,Twitterog Snapchat (aft.sid).

Emma (16)