SiD

Black Friday: Det er både billigere og enklere å kjøpe en ny bukse enn å reparere den gamle | Ingvild Kessel

  • Ingvild Kessel (21), sentralstyremedlem i Grønn Ungdom
Hensynet til klodens begrensede kapasitet må komme foran muligheten til å kjøpe så billig som mulig. Har vi egentlig råd til noe annet?

Si ;D-innlegg: Festen er over.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

For noen år siden skrota foreldrene mine den gamle TV-en. Mamma kjøpte den i studietiden for nesten 30 år siden. Jeg kan lete i mormors klesskap og fremdeles finne flotte kjoler fra 50-tallet av høy kvalitet.

Tepper, klær, kjøkkenutstyr, møbler og elektronisk utstyr blir brukt i tiår etter tiår. Det blir reparert og brukt på nytt, helt til det til slutt er ødelagt og kan resirkuleres til å bli noe annet.

Vi må lære av mamma og mormor. Kloden har ikke nok ressurser til at vi kan sløse med dem på den måten vi gjør i dag. Jordkloden gir oss rikelig av alt vi trenger for å leve, men vi tømmer den for ressurser fortere enn den fylles opp igjen.

I dag er det «Black Friday», kjøpsfesten som er selve symbolet på vårt overforbruk. Istedenfor å reparere, gjenbruke, dele eller simpelthen klare oss med mindre, så velger vi å kjøpe nytt.

Ingvild Kessel (21)

Vi feiler totalt

8. august i år hadde vi brukt opp ressursene jorden hadde til oss i hele 2016, noe som betyr at vi resten av året har brukt naturressurser som jorden bruker lenger enn ett år på å gjenopprette. Skulle alle hatt det forbruket vi nordmenn har, ville vi faktisk trengt hele tre(!) jordkloder for å kunne skaffe nok til alle.

For å forhindre at vi mennesker tømmer kloden for ressurser som senere generasjoner er avhengige av, må vi kjøpe færre nye ting, og heller gjenbruke mer, reparere det vi allerede har, dele med flere, og klare oss med mindre. Vi feiler totalt.

Hvorfor?

For det første: Det er ubehagelig å innse at vi ikke lenger kan ha ubegrenset forbruksvekst på en begrenset jordklode.

For det andre: Det er ofte både billigere og enklere å kjøpe en ny bukse til 149,- på Cubus enn å reparere den gamle. Det er mindre tiltak å kjøpe nytt enn å sette meg inn i hvordan jeg fikser den gamle. Det er blitt for lett å unngå å ta hensyn til jordklodens tilstand.

Hvor miljøvennlig er du? Test deg selv her, og se hvordan ditt klimautslipp er!

Derfor trenger vi insentiver til å velge det som er miljøvennlig og bærekraftig. Miljøpartiet De Grønne viser i sitt alternative statsbudsjett at man kan gjøre det attraktivt å velge bærekraftige løsninger. Gjennom å fjerne moms på reparasjoner av klær, sko og elektronikk vil det bli lettere for forbrukerne å velge dette fremfor å kjøpe nytt. Samtidig trenger vi å øke momsen på det nye.

De Grønne krever også at produsentene i større grad kan garantere for holdbarheten og kvaliteten til produktene. Produktene kan bli dyrere, men til gjengjeld vil de vare mye lengre. Som mammas TV, som hadde 30 gode år før den sluknet.

Hensynet til klodens begrensede kapasitet må komme foran muligheten til å kjøpe så billig som mulig. Har vi egentlig råd til noe annet?


Engasjerer du deg også for klimaet? Da kan du lese mer her:

Les også

  1. Her er to klimanyheter. En er skummel, den andre er svært positiv

  2. Banker ber forbrukerne kjøle seg ned: - Black Friday er blitt den rene handlegalskapen

  3. Ola Storeng kommenterer: Norge vet ikke hvordan vi skal holde hva vi lover i klimapolitikken


Podkast: Vi redder verden (litt) sammen med Live Nelvik

Hva kan du gjøre selv? Og hvor mye må du «ofre» for å redusere klimaavtrykket ditt?

Vi inviterte Live Nelvik (33) og Sunniva Dahl (16) for å finne ut av det!

Les mer om

  1. Bærekraft
  2. Gjenbruk
  3. Klima